CRNA HRONIKA

Detalji žestoke tuče u Centralnom zatvoru Sarajevo: Bacao ga po ćeliji i slomio mu ruku

Kako je Emir Dedić pretukao svog cimera

Ad. A. - A. Ka.

19.10.2016

Pritvorenik Vildan Ćurevac povrijeđen je prekjučer u ćeliji Pritvorske jedinice Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Sarajevo, nakon što ga je u žestokoj tuči pretukao cimer Emir Dedić, saznaje ''Dnevni avaz''.

Nepoznat motiv

Ćurevac i Dedić su dijelili istu ćeliju. Iz za sada nepoznatog razloga izbio je sukob između dvojice pritvorenika. Dedić je, kako saznajemo od dobro obaviještenog izvora, prvo Ćurevca bacio s kreveta na sprat, a potom su se pogurali i potukli, dok ih nisu razdvojili zatvorski čuvari. U incidentu deblji kraj izvukao je Ćurevac, koji je zadobio dvostruki prijelom lijeve ruke. Njemu je ukazana ljekarska pomoć te mu je stavljen gips.

vildan-curevac-22

Vildan Ćurevac: Pritvoren zbog razbojništva

U međuvremenu, čuvari KPZ-a Sarajevo pozvali su kolege iz Interventnog voda Policijske uprave Centar, koji su uzeli izjave od aktera i svjedoka te obavili uviđaj. Izvor blizak istrazi kazao nam je da su akteri, svjesni posljedica, pokušali zataškati incident, tvrdeći da je riječ o nesretnom slučaju. Ipak, policajci su utvrdili da je izbila tuča. Prema nepotvrđenim informacijama, nakon incidenta reagirala je i Uprava KPZ-a Sarajevo, koja je Ćurevca i Dedića razdvojila, tako da će ubuduće biti u odvojenim ćelijama.

Vildan Ćurevac je, inače, brat Adnana Ćurevca, kojeg je, zajedno s Edinom Hrnjićem Holetom, 9. jula hicima iz automatske puške ubio Sadin Bahuna, protiv kojeg je u međuvremenu potvrđena optužnica.

panorama-1

Emir Dedić pao u akciji ''Panorama''

Vildan Ćurevac je u pritvoru nakon što je 2. aprila u ulici Zelenih beretki, zajedno s braćom Aleksandrom i Đorđom Lazarevskim, opljačkao A. H. (identitet poznat redakciji). Njih trojica su presrela A. H. te su mu, prijeteći nožem i udarajući mladića, oteli mobitel i oko 40 KM. Protiv njih je nedavno podignuta optužnica prema kojoj se terete za razbojništvo.

Kriminalna grupa

S druge strane, Emir Dedić je pao u akciji ''Panorama'' u januaru prošle godine zbog sumnje da je bio član kriminalne grupe Šemsudina Hodžića (34) zvanog Švabo, koja se bavila krađom vozila, motocikala i dijelova vozila na području Sarajeva i BiH. Istragom, koja je rezultirala i podizanjem optužnice, utvrđeno je da je ova grupa čak slušala i pratila policiju. Prema optužnici, grupa je formirana 2013. i djelovala je sve do početka 2015. godine. Od vlasnika su tražili novac za povrat auta ili su ih rastavljali u dijelove i prodavali na autootpadima.

Direktora nema na poslu

Kontaktirali smo i KPZ Sarajevo, gdje nam je rečeno da direktor nije na poslu. Dodali su i to da bez odobrenja Federalnog ministarstva pravde ne mogu davati izjave za medije, što ranije nije bio slučaj.