BIZNIS

Francuska kompanija SUEZ spremna da ulaže u razvoj Sarajeva i BiH

Nove investicije na pomolu

Fena

19.10.2016

Francuska multinacionalna kompanija SUEZ Consulting zainteresirana je za implementaciju sredstava Evropske unije (EU), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i  Svjetske banke (WB), zajednička ulaganja te investiranja u Sarajevo i BiH.

U tom smislu planovi SUEZ Consultinga u BiH u narednom periodu odnose se na pripreme za nastup u realizaciji projekata iz oblasti vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda, kao i  upravljanja okolišem i otpadom u skladu s planovima EU, zatim u oblasti transportne infrastrukture u skladu s planovima EBRD, EIB i WB, te u oblasti energetske efikasnosti gradova i objekata.

Delegacija SUEZ Consultinga, koju je predvodio direktor Loïc Voisin danas je zajedno s ambasadoricom Republike Francuske u BiH Claire Bodonyi i i timom firme Safege Bosna (podružnica kompanije SUEZ Consultinga u Sarajevu) obišla sarajevsku Vijećnicu gdje im je domaćin bio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Kompanija SUEZ Consulting od 1998. godine učestvovala je u brojnim velikim projektima obnove i razvoja Sarajeva i BiH u oblasti komunalne infrastrukture i kulturnog naslijeđa.

- Jedan od najinteresantnijih objekata je upravo Vijećnica na kojoj je SUEZ zajedno s lokalnim partnerima i ekspertima vršio nadzor nad obnovom Vijećnice tokom I, II i IV faze, koja je finansirana sredstvima Evropske unije u skladu s evropskim standardima i lokalnim zakonodavstvom – izjavio je direktor Safage Bosnia Hasan Ibrahimpašić.

Safage je, po njegovim riječima, prisutan na dosta objekata u BiH, a uradili su i pet graničnih prijelaza među kojima je Bijača koja je sa svojom elektronskom opremom najkvaliteniji prijelaz na zapadnom Balkanu. Trenutno rade na objektima sudova čiju rekonstrukciju također finansira EU.    

Direktor SUEZ Consultinga Loïc Voisin je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da vidi rezultate izuzetnog rada na obnovi Vijećnice. Taj izuzetan uspjeh, kako je naglasio, rezultat je zajedničkog rada lokalnih i stučnjaka iz Francuske.   

-Vijećnica je zaista simboličan objekt za Sarajevo i BiH. Veoma sam ponosna zato što je ovo rad gdje mogu da se promovišu francusko umijeće i sposobnost bh. zanata - kazala je ambasadorica Bodonyi dodajući da će francuski novinari koji su doputovali u pratnji SUEZ-a zasigurno iz Sarajeva ponijeti odlične dojmove.

Gradonačenik Komišić je iskazao zadovoljstvo što je bio domaćin delegaciji iz Francuske prilikom njihovog obilaska Vijećnice.

- Iako su ovo radile naše firme i majstori, Vijećnica danas zaista lijepo izgleda zahvaljući i njihovom strogom nadzoru – kazao je Komišić.