BIZNIS

BiH: Smanjen obim prevezene robe za 4,2 posto

Podaci Agencije za statistiku BiH

Fena

19.10.2016

U Bosni i Hercegovini  u drugom kvartalu ove, u odnosu na isti kvartal prošle godine, u cestovnom prijevozu robe broj pređenih kilometara vozila veći je za 5,8 posto, obim prevezene robe je  manji  za 4,2 posto, dok su ostvareni tonski kilometri veći za sedam posto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u tom tromjesečju, u cestovnom prijevozu putnika pređeni kilometri vozila manji su za 2,8 posto, broj prevezenih putnika manji je za 6,4 posto, dok su ostvareni putnički kilometri veći za 0,9 posto, u odnosi na drugi kvartal 2015.

U gradsko-prigradskom prijevozu u drugom kvartalu pređeni kilometri vozila veći su za 6,8 posto, a broj prevezenih putnika manji je za 3,8 posto.

U željezničkom transportu  obim prevezene robe u drugom kvartalu manji je za 2,1 posto, a broj ostvarenih tonskih kilometara manji je za 7,5 posto u odnosu na isti period  prethodne godine.

Broj prevezenih putnika željeznicom u tom  periodu manji je za 27,4 posto, a broj ostvarenih putničkih kilometara manji je za 36 posto u odnosu na drugi kvartal 2015. godine.

U drugom kvartalu ove, u odnosu na isti period prethodne godine, broj aerodromskih operacija pokazuje pad od 6,1 posto, dok je broj prevezenih putnika veći  za četiri posto, a obim prevezene robe manji  za 72,1 posto.