BIH

Usvaja se novi pravilnik: Uskoro jeftiniji lijekovi!

Stručno vijeće Agencije za lijekove i medicinska sredstva zasjeda u četvrtak

A. NUHANOVIĆ

19.10.2016

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH uputila je jučer Federalnom ministarstvu zdravstva i Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske izmijenjeni pravilnik o maksimalnim cijenama lijekova, kojim će, nakon što stupi na snagu, cijene lijekova u našoj zemlji biti niže za deset posto i više, saznaje "Dnevni avaz".

Konačan stav 

O novom pravilniku, koji je pretrpio određene izmjene i na kojem se intenzivno radilo nekoliko mjeseci, resorna ministarstva trebala bi se izjasniti do četvrtka, 20. oktobra. Za tada je planirana sjednica Stručnog vijeća pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, a koje će dati svoju konačnu ocjenu prije nego što pravilnik usvoji Vijeće ministara BiH. 

Kako nam je rečeno, Vijeće ministara BiH u julu se trebalo izjasniti o pravilniku, ali to se nije desilo zato što se čekalo mišljenje Stručnog vijeća, koje prije toga mora dati svoj usaglašen stav.

Ako Stručno vijeće u četvrtak da zeleno svjetlo, BiH će dobiti pravilnik o cijenama lijekova nakon osam godina, s obzirom na to da je na čekanju od 2008. Ono što je dobra vijest za građane, koji na lijekove godišnje troše oko pola milijarde KM, što je prošlogodišnji promet, jeste da će lijekovi biti znatno jeftiniji. 

Milionske uštede 

Riječ je, naime, o generičkim lijekovima, koji bh. tržište pokrivaju sa 80 posto. 

- Pravilnik je potreban i neophodan da bi cijene lijekova na tržištu BiH bile regulirane. Trenutno na tržištu BiH ne postoje regulirane maksimalne veleprodajne cijene lijekova koje bi poštovale sve veledrogerije i s takvim cijenama aplicirale prema fondovima zdravstvenog osiguranja. Na taj način, cijene trenutno diktira industrija, a ne sama država - pojašnjavaju nam iz Stručnog vijeća pri Agenciji za lijekove. 

Usvajanjem novog pravilnika o referentnim cijenama lijekova, uštede na godišnjem nivou dosezat će i do 100 miliona KM.

PDV na lijekove u BiH 17, Sloveniji 8,5, Srbiji 8, Hrvatskoj 5 posto 

Cijene lijekova novim pravilnikom referirat će se kao u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Bh. građani godinama su plaćali skuplje lijekove u odnosu na pacijente iz zemalja okruženja. Naime, PDV u BiH na sve vrste robe, pa tako i na lijekove, obračunava se po stopi od 17 posto, dok se u Srbiji medikamenti oporezuju po stopi od osam, u Hrvatskoj od pet, a u Sloveniji od 8,5 posto. 

Iz Agencije navode da za većinu lijekova u BiH maksimalna veleprodajna cijena neće biti viša od 90 posto prosječne cijene lijeka u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.