REGION

Dva ultimatuma Srbiji u osam sati: Brisel ili Moskva!

Istočne komšije na raskrsnici

(A.Č.)

18.10.2016

Istok ili Zapad? Moskva ili Brisel? U samo osam sati, srpskom državnom vrhu su upućene poruke, vezane za strateško opredjeljenje Srbije. Prvo je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin upozorio da će ulaskom Srbije u EU bilateralne poslovne veze pretrpeti značajne promjene, a onda su šefovi diplomatija EU pozvali da Srbija postepeno mora usaglasiti svoju vanjsku politiku s sigurnosnom i vansjkskom politikom Unije.

U prvom upozorenju, akcenat je na ekonomiji i energetici. Čepurin je rekao da će poslije pristupanja Srbije EU, zona slobodne trgovine Srbija-Rusija ili Srbija-Evroazijska, ekonomska unija biti prinuđena da prestane s funkcioniranjem.

– To će dovesti do kvarenja uspostavljenih trgovinskih tokova Srbije i Rusije, i kao do gubitaka preduzeća dvaju zemalja – rekao je Čepurin.

Čepurin kaže da pristupanje Srbije EU može imati negativne posljedice po tu oblast, a opće je poznato koliko je Srbija zavisna od ruskog gasa.

Nije mnogo čekao ni Brisel. U sinoć usvojenim “Prioritetima zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU” piše da Srbija mora postići rezultate u reformama vladavine zakona, jačanju pravosuđa i borbi protiv korupcije, a postepeno mora usaglasiti svoju spoljnu politiku s bezbjednosnom i spoljnom politikom EU.

Do sada su se srpske vlasti opirale da Rusiji uvedu sankcije, a najviši državni funkcioneri su u više navrata istakli da Beograd neće narušti tradicionalno dobre odnose dvaju zemalja.

Ipak, kako odmiče proces pristupanja Srbije EU, odnosno otvaranje poglavlja i harmonizacija sa pravilima Unije, tako raste pritisak na Beograd.

– To je sve očekivano. Bližimo se trenutku, kada će morati da se donese konačna odluka u kom pravcu Srbija treba da ide – kaže za Telegraf, Dejan Vuk Stanković, politički analitičar.

Prema njegovim riječima, ne postoji mogućnost dugoročnog balansiranja između ove dvije suprostavljene strane.

– Srbija je pred izborom prihvatanja zajedničke politike sa EU i da se time svrsta u red država koje su uvele sankcije Ruskoj federaciji ili da zadrži postojeći odnos koji ima prema Moskvi i da se previše distancira od Brisela – kaže Stanković.

Rusija polazi od toga, da ćemo u nekom momentu na putu evro-integracija, Beograd morati da redefiniše odnose sa Moskvom, otud i Čepurinova poruka, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković. On za Telegraf kaže da će to izazvati kontra reakcije.

– Prekid je uvijek dvostran. Ako mi izađemo iz nekih aranžmana sa Rusijom, onda će i Rusija izaći iz nekih drugih – pojašnjava Anđelković.

On, ipak napominje, da Brisel u ovom trenutku nema prava da postavlja takve uslove, jer je datum pristupanja još jako daleko.

– Za nas je samo važno, da ne prihvatimo nametanje od strane Evropske unije, sada kada je još ne realano da uđemo u Uniju i da se nadamo da će se odnosi Brisela i Moskve u međuvremenu normalizovati, pa da mnoge stvari neće biti problem, koje su sada problem – rekao je Anđelković.

U međuvremenu, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je primio k znanju izveštaj iz Brisela, dok se povodom izjave ruskog ambasadora srpski zvaničnici nisu izjašnjavali.