BIH

Na biračkom spisku u Srebrenici stotine osoba starijih od 95 godina!?

Pet srebreničkih udruženja tužilo CIK

Autor:A. HADŽIĆ

18.10.2016

Pet srebreničkih udruženja jučer je Tužilaštvu BiH podnijelo krivičnu prijavu protiv Centralne izborne komisije (CIK) BiH, odnosno njenih članova, zbog višestrukog kršenja zakona tokom izbornog procesa u Srebrenici. 

Da je riječ o teškom kršenju zakona, potvrđuje neažurnost biračkog spiska, za šta su, navodi Esad Hrvačić, jedan od advokata koji zastupa srebrenička udruženja, direktno odgovorni članovi CIK-a.  

Neprimjereni istupi

On iznosi podatak da je na biračkom spisku za Srebrenicu prepoznato više od 500 osoba rođenih između 1920. i 1940., među kojima je stotine onih koji su stariji od 95 godina. Hrvačić kaže da sve ove osobe, prema podacima koje imaju, borave van BiH. On upozorava da CIK nije ni pokušao utvrditi jesu li ti ljudi živi, što, kako kaže, govori o njihovom monstruoznom propustu. Pojašnjava da je jedan od osnova za podnošenje krivične prijave i Pravilnik koji je u aprilu ove godine donio CIK, a na osnovu kojeg je odbijeno prebrojavanje oko 2.000 glasačkih listića.

- Zakon tačno kaže da je važeći glasački listić iz inostranstva onaj na kojem postoji žig da je poslat prije dana održavanja izbora, odnosno prije 2. oktobra, a članovi CIK-a mimo zakona su odredili da neće biti uzet u razmatranje onaj glasački listić koji stigne dva dana nakon izbora. Imamo dokaze da pojedinim osobama uopće nisu stigli glasački materijali, kao i dokaze da su pojedinim osobama, iako je  CIK imao njihove tačne adrese, materijali slani na pogrešne adrese... 

Sve je ovo, s nizom drugih dokaza dostavljeno Tužilaštvu BiH sa zahtjevom da Tužilaštvo od Suda BiH zatraži izdavanje privremene mjere obustave objave rezultata izbora u Srebrenici dok se ne okonča postupak i dokaže postoji li krivična odgovornost za djela koja smo naveli u prijavi – kazao nam je advokat Hrvačić.  

Tužilaštvu BiH, navodi Hrvačić, dostavljeni su dokazi i o svim neprimjerenim istupima Mladena Grujičića, kandidata stranaka srpskog bloka za načelnika Srebrenice, kao što su negiranje genocida, širenje međunacionalne i vjerske mržnje, podržavanje ratnih zločinaca, što je CIK morao sankcionirati. Smatra da su propusti CIK-a, kada su u pitanju izbori u Srebrenici, direktno utjecali na rezultate izbora.

Dolazili iz Srbije

Kako saznajemo, CIK je još ranije upoznat sa zloupotrebama vezanim uz izdavanje državljanstava RS za oko 1.700 osoba, što je svojevremeno bilo i predmet istrage Tužilaštva BiH. Radi se o osobama koje su se, nakon što su Mladićeve trupe zauzele Srebrenicu, doselile u ovaj grad iz raznih krajeva BiH i Hrvatske, a gdje su izvadile državljanstva RS i lične dokumente. 

Nakon što je počeo povratak Bošnjaka u Srebrenicu, većina njih odselila se u Srbiju, ali su sve do 2007. dolazili i vadili lične karte u Srebrenici. Najveći broj tih osoba, tvrde upućeni, još se nalazi na biračkom spisku za Srebrenicu. 

Tužilaštvo ima obavezu da provjeri sve sumnje 
 
- CIK je morao izvršiti uvid u regularnost biračkog spiska. Ako u CIK-u misle da je njihova obaveza samo da primaju plaće, a ne da rade ono što im zakon nalaže, onda je njihovo postojanje zaista upitno. Tužilaštvo ima obavezu da provjeri sve naše sumnje, a one su apsolutno potkrijepljene dokazima. Mi nećemo odustati, neko mora odgovarati zbog kršenja zakona - upozorava Hrvačić.