BIH

Završeni protesti u Sarajevu: Građani iznijeli tri zahtjeva

Nakon tragične smrti dvije djevojke

E. T.

17.10.2016

Građani Sarajeva ponovi su izašli na ulice protestirajući zbog sve lošije sigurnosne situacije u glavnom gradu BiH. Stotinjak građana okupio se ispred Historijskog muzeja gdje je prošle sedmice Sanjij Sefić automobilom usmrtio dvije studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu Editu Malkoč i Selmu Agić.

Građani su tražili da se kazne odgovorni u MUP-u Kantona Sarajevo zbog sve ćešćih saobraćajnih nesraća i sve prisutnijeg kriminala.

pr

Kako su naveli, imaju tri osnovana zahtjeva:

- Pokretanje borbe protiv neznanja i nekompetencije u sigurnosnim agencijama

- Poptuna transparentnos sudskog procesa protiv Sanjina Sefića

- Pokretanje istrage koja će ispitati istinitost inforamcija koje dolaze od komesara MUP-a KS i Tužilaštva KS, koja će utvrditi ko je odgovoran što nije pokrenut niti jedan krivični proces protiv Sefića, kao i da se javnosti dostave informacije o toku istrage i sankcije koje će biti izrečene.

Kako su naveli, od protesta neće odustati dok se ne ispune sva tri zahtjeva.

Okupljeni građani su nakon toga pročitali imena mladih osoba koje su stradale nedužne od ruku kriminalaca koji su se šetali slobodni.

Pročitana su imena: Mirza Rašćić, Vedran Puljić, Arnela Đogić, Dženan Memić, Haris Selman, Amar Mistrić, Hava Dovadžija, Haris Žiga, Adnan Salčin, Mahir Rakovac, Denis Mrnjavac te Selma Agić i Edita Malkoč.