DIJASPORA

Tuzlaci među 45.000 maratonaca u Amsterdamu

TCS Amsterdam Marathon 2016

A. Hu.

17.10.2016

Spektakularno, četrdeset prvo izdanje ''TCS Amsterdam Marathona'' jučer je okupilo 45.000 učesnika iz cijeloga svijeta među kojima je bilo i maratonaca iz Bosne i Hercegovine. Mali broj je birao najtežu dionicu od 42 km u skupini od 16.500 takmičara, dok je veći broj istrčao polumaraton od 21 km u grupi od 18.500 učesnika i mali maraton od 8 km (7.000 učesnika), među kojima je bilo Bosanaca i Hercegovaca na privremenom radu u Holandiji i drugim zemljama Evropske unije.

olimpijski-stadion-amsterdam-gdje-je-bio-finis-tcs-amsterdam-marathona

Olimpijski stadion Amsterdam

Među najodvažnijima koji su istrčali svih 42 km bili su i Tuzlaci Mirzet Halilović, Senad Kasumović i  Evel Imamović. Prvi put su trčali ''TCS Amsterdam Marathon'', jedan od najpopularnijih maratona u svijetu pa iz holandske prijestolnice nose prelijepe uspomene.

- 'Bilo je izvrsno, ovo je jedan od najvećih svjetskih maratona gdje nas je bilo 16.500 maratonaca iz mnogih zemalja svijeta i drago nam je što smo bili dio ove sjajne atmosfere te predstavljali Bosnu i Hercegovinu - rekao nam je Mirzet Halilović, policajac iz Tuzle iza koga su maratoni u Novom Sadu, Ljubljani i Beču.

Mirzet je zadovoljan i vremenom od 3 sata 23 minuta i 26 sekundi, dok su njegovi prijatelji bili sporiji, ali svi su se odlično zabavili i družili s maratoncima sa svih meridijana svijeta.

''TCS Amsterdam Marathon'' i ove godine je besprijekorno organiziran s 1.300 volontera i desetine hiljada navijača koji su bodrili trkače cijelom dužinom trase.

screenshot-1

Halilović i Imamović pred Amsterdam Marathon

Senzacionalni pobjednik bio je Kenijac Daniel Wanjiru do sada poznat po sjajnim rezultatima tek na polumaratonima u svijetu. Wanjiru je trčao u vremenom 2 sata 5 minuta i 19 sekundi, što je novi rekord maratona a na pobjedničkom postolju našla su se još dva njegova sunarodnjaka, Sammy Kitwara i Marius Kimutai.