VIJESTI

Policija pretresla stan člana AfD-a Dubravka Mandića

Akcija u Njemačkoj zbog nanošenja uvreda

Redakcija

16.10.2016

Policija u Frajburgu pretresla je stan političara desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Dubravka Mandića u okviru istrage koja se protiv tog advokata i političara, rođenog u Sarajevu, vodi zbog optužbi o nanošenju uvreda, javljaju njemački mediji.

- Nakon nekoliko krivičnih prijava zbog uvrede, državno tužilaštvo izvršilo je pretres jednog AfD-ovog političara u Frajburgu, a pri tome je zaplijenjen jedan laptop – saopćilo je državno tužilaštvo u Karlsrueu.

Više medija javlja kako se radi o AfD-ovom političaru Dubravku Mandiću, kojeg su vodeći političari stranke Zeleni Klaudija Rot (Claudia Roth), Džem Ezdemir (Cem Oezdemir) i Antun Hofrater (Hofreiter) tužili zbog nanošenja uvrede.

Mandić je nedavno na Facebook profilu objavio fotomontažu poznate fotografije sa Procesa nacističkim zločincima u Nirnbergu, na kojoj su glave vodećih nacista zamijenjene glavama aktuelnih političara, među kojima i kancelarke Angele Merkel, ali i spomenutih političara stranke Zeleni. 

AfD savezne pokrajine Baden-Virtemberg osudio je postupak vlasti, tvrdeći da se radi o "polemično-satiričnoj" kritici rada vodećih političara. 

Mandić je advokat, dijete useljenika iz Bosne i Hercegovine, i, kao političar AfD-a, već je nekoliko puta izazvao pažnju javnosti drastičnim izjavama.
 
Zbog izjave kako je Barak Obama (Barack) postao predsjednik samo kako bi ispunio "kvote za crnčuge" protiv njega je i proveden postupak za izbacivanje iz stranke, koji je obustavljen.