BIH

Bum na tržištu nekretnina, za stanovima opet velika pomama

Građevinari zadovoljno trljaju ruke, ove godine imaju duplo više posla nego lani

N. MANJURA

16.10.2016

U prvih šest mjeseci ove godine broj završenih stanova bio je 1.123, što predstavlja nominalni rast za 91,6 posto u odnosu na isti period 2015., podaci su Agencije za statistiku BiH. U odnosu na lani, za 12,8 posto je veći broj nezavršenih stanova na kraju drugog kvartala tekuće godine, navodi se u analizi Agencije. 

Kuća ili zgrada 

Da je potražnja za novogradnjom sve veća, potvrdili su nam i u jednoj građevinskoj firmi, gdje kažu da posla nikad više nije bilo. Građevinski tehničar Nermin Mirvić kazao nam je da se sve više traže zgrade i stanovi, a da kuće kao stambene jedinice polako gube na značaju. 

- Možemo slobodno reći da je dvostruko veća potražnja za novogradnjom u odnosu na prošlu godinu - kazao je Mirvić. 

Za gradnju jedne zgrade u prosjeku je potrebno od pola do cijele godine, dodaje Mirvić, uz opasku da sve ovisi o veličini, karakteristikama terena i sl. Posljednji put, ovakvu potražnju imali su 2009. godine, kazao je on. 

Posla će biti

- Posljednjih godina nije bilo previše posla, još od 2009., koja je bila pravi rekorder po potražnji, ali i gradnji stanova. Nakon toga nastupilo je neko zatišje, ali od prošle godine posao oživljava - dodao je Mirvić. 

O sve većoj potražnji stanova za „Avaz“ je govorio i direktor preduzeća za završne poslove u građevinarstvu Hajrudin Andelija, koji kaže da je potražnja za novosagrađenim stanovima porasla za 40 posto. 

- Godine 2009. i 2010. bile su radne. Potom se smanjio posao, u odnosu na sadašnju potražnju čak i do 60 posto manje, ali sada, osim posla, imamo unaprijed planiranu gradnju i već sada možemo reći da će posla i ubuduće biti – kazao je Andelija.