SPORT

Spektakl na Koševu: 109. vječita priča

Najveća utakmica bosanskohercegovačkog nogometa između Sarajeva i Željezničara na programu danas (15 sati)

A. MIZDRAK

16.10.2016

Mnogo je ljudi u Bosni i Hercegovini otpisalo domaći nogomet. Kada su u pitanju prvenstvene utakmice, teško da žele odvojiti slobodno vrijeme kako bi pogledali jedan meč. Tribine sve praznije, nogomet sve lošiji, a igrači najčešće gledaju kako da odu iz zemlje.

No, ima ta jedna utakmica na koju se navijači konstantno vraćaju. To je utakmica između Sarajeva i Željezničara, jedna od najvećih kada su u pitanju derbiji širom Evrope. 

Dobar niz

Danas će (15 sati) podno Trebevića na Koševu sarajevski rivali odmjerit snage po 109. put. Zanimljivo, iz tabora oba kluba najavljuju samo jedno – pobjedu u derbiju, koja bi ih učinila besmrtnim do narednog okršaja ljutih rivala.

Trener domaćeg tima Mehmed Janjoš ponovo će, u svom trećem mandatu, voditi Sarajevo u jednom gradskom derbiju, o kojem ima visoko mišljenje.

- Učesnici derbija su privilegirani, duel sarajevskih rivala je poseban događaj – poručio je Janjoš.

U taboru FK Sarajevo ima određenih problema s izostancima, ali bi napadač Mersudin Ahmetović trebao biti spreman.

- Saša Balić i Nemanja Anđušić neće igrati zbog kartona, a Mersudin Ahmetović radi slabim intenzitetom. Nadam se da će biti spreman, dok ostali nemaju problema. Treneru Željezničara Slavku Petroviću želim sretan derbi, ali da Sarajevo pobijedi. Utakmicu može odlučiti detalj, forma ne znači ništa uprkos dobrom nizu. Očekujem fer-utakmicu i navijanje, derbi o kojem će se pričati i koji će se pamtiti - rekao je trener tima s Koševa.

U derbiju, kao i obično, neće biti kalkulacija.

- Uvjeren sam da će obje ekipe ići na pobjedu. Nećemo kalkulirati, bio bih presretan da navijači, prije svega, budu zadovoljni viđenim na terenu - kazao je Janjoš.

Beogradskom stručnjaku na klupi Željezničara Slavku Petroviću ovo će biti prvi sarajevski derbi, a njegova ekipa gostovat će Sarajevu u dobroj atmosferi nakon gostujuće pobjede nad Radnikom u prošlom kolu (2:1). Trener kluba iz Zvorničke 27 naglašava da je tokom reprezentativne pauze nastojao podići formu ekipe te da su igrači spremni za derbi, osim Uglješe Radinovića, koji je upitan zbog povrede. 

- Sigurno je da je ovo najveći derbi u državi i volio bih da moj prvi derbi protekne fer na terenu i na tribinama. Bilo bi mi drago da osvojimo tri boda na derbiju. Imamo problema s Uglješom Radinovićem, koji ne trenira tri dana. On je jedini naš igrač koji je upitan za meč. Pokušali smo da dignemo ekipu fizički. Radili smo kvalitetno u Međugorju. Bilo je bitno malo uigrati ekipu i fizički je dići – rekao je Petrović.

Dodao je da ga igrači Sarajeva nemaju čime iznenaditi.

- Mislim da nas Sarajevo ne može iznenaditi, a ni mi njih ne možemo. Dobro se poznajemo. U suštini, nema nikakvih iznenađenja. Odlučit će dnevna forma, malo veća želja tog dana. Svi derbiji su neizvjesni, pa i ovaj. Bilo bi mi drago da se pokaže dobar nogomet kako bi i gledaoci uživali. Vjerujem da će na stadion doći dosta publike – rekao je trener “Plavih”.

Realne šanse

Istaknuo je kako se nada da bi napadač Željezničara Ivan Lendrić upravo na derbiju mogao proraditi.

- Nisam zadovoljan Lendrićevom realizacijom, ali mnogo radi za ekipu i sigurno je da tu ima jedan bonus. Nadam se da će proraditi i bilo bi mi drago da to sada bude. Je li jedini cilj da se ne izgubi? Mislim da sve zavisi od trenera na klupi. Mislim i da gospodin Janjoš, ali i ja, želimo pobjedu. Pobjeda dovodi ekipu u realne šanse da se bori za Evropu i pobjeda će mnogo značiti. Vjerujem da se neće mnogo špekulirati, jer ni neriješen rezultat ne odvaja nijednu ekipu, a pobjeda donosi mnogo – zaključio je Petrović.

Među svjetskom elitom

Navijački portal “Copa90” objavio je nedavno da je sarajevski vječiti derbi jedan od susreta koji donosi jednu od najusijanijih atmosfera u Evropi. Novinari spomenutog portala sugerirali su svojim čitaocima da je sarajevski derbi jedan od osam nogometnih sportskih manifestacija u svijetu koje se u 2016. godini obavezno moraju posjetiti. 

MUP KS: Pojačane kontrole

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo poduzeli su sve mjere kako bi se izbjegao bilo kakav incident prije, za vrijeme i nakon derbija. 

- Kada je u pitanju sigurnost derbija, MUP KS poduzeo je sve mjere kako bi derbi protekao bez incidenata i u duhu fer-pleja. Dosadašnje infomacije ne ukazuju na to da bi moglo doći do incidenata ili neželjenih slučajeva. Prema planu koji je sačinjen i odobren, angažiran je određeni dio policijskih službenika koji će uraditi sve da derbi protekne bez problema i incidenata. Mogu naglasiti da će MUP pojačati aktivnosti prilikom osiguranja utakmice tako da ćemo imati pojačane kontrole na predulazima i ulazima – saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Kapije najvećeg stadiona u BiH bit će otvorene od 13 sati, a sve osobe koje budu u alkoholiziranom stanju, neće moći pristupiti stadionu.