BIH

U Foči rođene trojke, prvi put u posljednjih nekoliko decenija

Rođeni Teodor, Anastasija i Mia

Redakcija

15.10.2016

U Univerzitetskoj bolnici u Foči rođene su trojke što u posljednjih nekoliko decenija u ovom dijelu BiH nije zabilježeno ni u najstarijim protokolima.


Podjednaka radost kod ljekara, ali i kod bračnog para Јovane i Darka Žižovića iz Rogatice koji su poslije osam godina dobili sina i dvije kćerke.

Teodor, Anastasija i Mia su dar za koji su se molili 37-godišnji Darko i njegova četiri godine mlađa supruga koja ističe da se hrabro borila sve do posljednjih 20 dana trudnoće, ali da se trud isplatio, prenosi RTRS.

Јovana se porodila 34 sedmice nakon vantjelesnog začeća. Prijevremeni porođaj za trojke i nije iznenađenje. Ipak,u ovoj priči uz mnogo rizika majka je pod budnim okom ginekološko-akušerskog tima uspjela da pobijedi loše prognoze.

“Smatrao sam da će ishod biti dobar, a roditelji su poslušali moj savjet da se održe sva tri ploda koja su bila dosta vitalna”, rekao je Vladimir Čančar, ginekolog-akušer Univerzitetske bolnice Foča.

I tako su rođene tri bebice teške po dva kilograma, jedna čak i malo više. Ponosni otac zahvalan je i predsjedniku Miloradu Dodiku i Vladi Srpske koji su omogućili podršku za vantjelesnu oplodnju.

Majka Јovana će se ubrzo pridružiti bebama koje su u inkubatorima na Pedijatrijskom odjeljenju gdje će biti zadržane još 14 dana.

Iako bez stalnog zaposlenja i primanja, Darko i Јovana vjeruju da će sa svojom djecom svjedočiti množenju radosti po onoj narodnoj „Bože zdravlja“, a posla će, sigurni su, biti.