BIH

Fatihe i svijeće za Selmu Agić i Editu Malkoč, uz poziv nadležnima da zaustave ubice na cestama

Protestna šetnja građana Goražda

Autor:Al. B.

15.10.2016

Građani Goražda pridružili su stanovnicima ostalih bh gradova i mirnom šetnjom kroz Omladinsku ulicu, učenjem fatihe i paljenjem svijeća na mostu Alije Izetbegovića odali počast Selmi Agić i Editi Malkoč, studenticama koje je u Sarajevu svojim automobilom ubio Sanjin Sefić. 

gorazde-za-selmu-i-editu-2

Više od stotinu Goraždana odazvalo se pozivu Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca BiH i sa porukama „Nije nesreća, već ubistvo“, „Ne brže od života“, „Možda si ti slijedeći“, iznijelo svoj stav o sve većem broju tragedija na bh cestama. 

– U posljednje vrijeme novine i portali puni su crne hronike, najviše crnih vijesti o saobraćajnim nesrećama. Jedna od takvih, o smrti dvije studentice, šokirala je cijelu državu i večeras smo ovdje da im odamo počast. Njima, ali i svim žrtvama nesavjesnih vozača, neprilagođene brzine na cestama i nerazmišljanja o posljedicama. Želimo skrenuti pažnju nadležnima da su potrebne veće kazne za saobraćajne prekršaje, a vozačima da uspore jer žrtva nesreće sutra može biti moje ili tvoje dijete ili neko bližnji – kazao je Alem Bajramović, saradnik za medije i odnose s javnošću Lokalnog tima ASuBiH.

gorazde-za-selmu-i-editu-3

Naša bol nije ni blizu onoj koju osjećaju roditelji ubijenih djevojaka, kaže Slavko Klisura, jedan od učesnika šetnje. 

– Naša bol ne može ih vratiti. Jedino što možemo je da zaista iz sve snage viknemo - dosta je i da insistiramo da svi koji su napravili prekršaj izađu pred tužioca, a da Tužilaštva počnu raditi svoj posao. Ne mogu ni policajci sve sami. I ako mogu, u ime roditelja koji imaju djecu, da kažem - zaustavite sve one koji na ulicama BiH prijete da postanu ubice. Ubice nam ne trebaju, mi želimo ljubav – istakao je Klisura.

zapaljene-svijece