GLOBUS

Ovo je tajni plan Vladimira Putina za osvajanje svijeta

U fokusu centralna i istočna Evropa

Redakcija

15.10.2016

Rusija je pokrenula kampanju potkopavanja uticaja Zapada u istočnoj i srednjoj Evropi, koristeći tajne ekonomske i političke taktike, zaključio je u svom izvještaju think-thank institut "Center for Strategic and International Studies" (CSIS) iz Washingtona. 

New York Post prenosi zaključak izvještaja naziva "Kremljov priručnik: Razumijevanje ruskog uticaja u istočnoj i srednjoj Evropi", koji je utvrdio da vlada Rusije koristi prijateljski raspoložene političare u pojedinim zemljama kako bi uspostavila kontrolu nad energetskim tržištima, kao i to da nastoji suzbiti antikorupcijske zakone kako bi privukla vlade Bugarske, Mađarske, Latvije, Srbije i Slovačke.

"U pojedinim zemljama ruski uticaj postao je toliko prisutan i endemičan da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost pojedinih zemalja, pa i njihovu prozapadnu orijentaciju, te euro-atlantsku stabilnost", stoji u izvještaju koji je nastao nakon 16 mjeseci rada CSIS-a i Centra za demokratske studije iz Sofije. 

Izvještaj je izišao u trenutku ubrzanog pogoršavanja odnosa između SAD-a i Rusije. SAD se nedavno povukao iz razgovora s ruskim liderima o ratu protiv ISIL-a u Siriji. Barack Obama je optužio Rusiju da hakiranjem kompjutera Demokratske stranke nastoji maipulirati predsjedničkim izborima u SAD-u ove godine u korist Donalda Trumpa.

Vladimir Putin takve optužbe uporno pobija. 

"Kremljov priručnik" podvlači i to da Rusija brojnim ugovorima o "megaposlovima" nastoji proširiti svoj utjecaj u Evropi. Tako je s Mađarskom sklopila ugovore vrijedne 12,2 milijarde eura o gradnji dvije nuklearne elektrane. 

Što se Bugarske tiče, ona je postala osjetljiva na rusko preuzimanje kao nastavak ključnog uticaja SSSR-a na ekonomiju te zemlje u prošlosti. Heather Conley iz CSIS-a, koja je u vladi Georgea W. Busha od 2001. do 2005. bila zamjenica savjetnika državnog sekretara u odjelu za evropska i euroazijska pitanja, kazala je za New York Post da su ova saznanja razlog za zabrinutost. 

"Prvi korak je da uočimo da se to događa... U pitanju je kako mi vidimo sebe i funkcioniranje naše demokracije", kazala je.