KOŠARKA

Kikanović: Moj motiv u dresu BiH je obradovati navijače

Bh. košarkaš blista i u novoj sezoni

E. JESENKOVIĆ

16.10.2016

Elmedin Kikanović nastavio je u novoj sezoni tamo gdje je stao u prošloj. Sa 25 poena u 26 minuta briljirao je u pobjedi Albe nad španskom Fuenlabradom (88:81) na startu Eurokupa, drugog po snazi klupskog kontinentalnog takmičenja.

Odlični centar vodeći je igrač tima iz Berlina i u njemačkom šampionatu, u kojem, nakon četiri kola, bilježi odličnih 18,5 poena uz 4,5 skokova u prosjeku.

No, razgovor sa 28-godišnjim Tuzlakom počeli smo pitanjem kako, nakon svega, komentira nedavni nastup naše reprezentacije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017. godine, koje su, nažalost, obilježili potresi unutar selekcije i neodlazak na Eurobasket...

Veliki rezultat

- Dosta se toga izdešavalo u i oko reprezentacije, ali ni s ove vremenske distance nije lako sve analizirati. Definitivno je bilo mjesta za Bosnu i Hercegovinu na Eurobasketu.

Prava je šteta što se nismo plasirali, posebno nakon onih plus 15 protiv Rusa u Mejdanu u jednom trenutku. Naruku nam ne ide ni novi sistem takmičenja, jer je sljedeće Evropsko prvenstvo tek 2021. godine - kaže Kikanović za "Dnevni avaz".

Kada je riječ o reprezentaciji, još jedna stvar vrijedna je komentara. Spadate među igrače koji apsolutno nikada ničim nisu uvjetovali nastup u dresu BiH. Uvijek ste se odazivali. Kako gledate na one koji nemaju takav pristup, imate li još motiva da igrate za reprezentaciju?

- Nikada nisam uvjetovao nastup niti bih to ikada radio. Reprezentacija je nešto što nosiš u srcu i, kada stigne poziv, smatram da je moja dužnost da budem tu, nezavisno od toga hoću li igrati deset, 20 ili 30 minuta.

Moj jedini motiv je bio napraviti uspjeh s reprezentacijom i obradovati navijače Bosne i Hercegovine. Zbog toga mi je posebno žao što na evropskim prvenstvima 2011. i 2013. nismo iskoristili šansu koja nam se ukazala da napravimo veliki rezultat.

kikanovic-kosarka34

Prebacimo se na klub. U dresu Albe igrate sjajno, baš kao što je bio slučaj i prošle sezone...

- S obzirom na to da sam nakon kvalifikacija za Evropsko prvenstvo došao u Albu sedam dana prije starta Bundeslige i obavio tek nekoliko treninga s ekipom, zadovoljan sam startom sezone.

Bio je izazov adaptirati se i usvojiti novi sistem igre u tako kratkom roku. Kasno smo kompletirali ekipu i još ne pokazujemo svoju najbolju košarku. U Bundesligi imamo polovičan učinak nakon četiri kola, a raduje dobro otvaranje Eurokupa i pobjeda nad Fuenlabradom. Vjerujem da će ekipa napredovati kako vrijeme bude odmicalo.

Mnogo izmjena

Ovo Vam je druga sezona u Albi, kako vidite ekipu u odnosu na prošlu?

- Dolaskom novog trenera Ahmeta Čakija (Caki) i ekipa je pretrpjela brojne izmjene. Od stranaca, ostali smo Dragan Milosavljević i ja, a uz pet novih Amerikanaca, imamo i tri nova njemačka igrača.

Naravno, svaki trener ima svoj sistem, zahtjeve i očekivanja od igrača. Tako je i Čaki donio svoje ideje i igra se razlikuje u brojnim detaljima u odnosu na prošlu sezonu. Opet kažem, za usvajanje svih principa u igri treba vremena, a cijele pripreme ekipa je bila nekompletna. Zato smo u ovom periodu intenzivnije trenirali, jer ulazimo u ritam igranja srijeda-subota, gdje, praktično, nećemo imati vremena za jače treninge.

Bamberg i Bajern glavni favoriti

Kolike su ambicije Albe u novoj sezoni, kako vidite konkurente, možete li se boriti za trofeje u Njemačkoj?

- Alba uvijek ima visoke ciljeve. Prvi cilj je proći grupu u Eurokupu, koja nije nimalo laka. U februaru smo domaćini finalnog turnira Kupa Njemačke i bilo bi lijepo odbraniti trofej pred našim navijačima.

Što se tiče Bundeslige, najveće šanse za osvajanje titule daju se Bambergu i Bajernu, ali sezona je duga pa ćemo vidjeti. Naš minimalni cilj u Bundesligi je plasman u polufinale plej-ofa. Ukoliko se ukaže šansa za nešto više, znat ćemo kako da je iskoristimo.