BIH

Drago Kos: Ako su snimci tačni, Goran Salihović mora najstrožije odgovarati!

Svjetski ekspert za oblast korupcije za "Avaz"

Amil DUČIĆ

14.10.2016

Stvari koje se Goranu Salihoviću, suspendiranom glavnom tužiocu BiH, stavljaju na teret najozbiljnije dovode u pitanje njegov rad na ovoj veoma važnoj funkciji, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ Drago Kos, svjetski ekspert za oblast korupcije i aktuelni čelnik Radne grupe protiv podmićivanja u okviru Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Kos je za naš list prokomentirao ovaj slučaj, koji predstavlja veliki izazov za bh. pravosuđu i njegovu reformu. 

Vraćanje povjerenja 

Također, dugogodišnji predsjednik Grupe zemalja Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) iznio je svoju ekspertizu o borbi protiv korupcije u bh. pravosuđu.

- Kada je riječ o onome što se Salihoviću stavlja na teret, s obzirom na to da se optužbe odnose na veliki broj sasvim različitih slučajeva, jasno je da, kako njega tako i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, čeka naporan rad na raščišćavanju, odnosno dokazivanju tih optužbi. Ali, druge nema. Bh. pravosuđe i javnost moraju znati šta je od svih tih optužbi istina - ne samo zbog daljnje sudbine Salihovića nego i zbog činjenice što javnost mora znati šta se uistinu događa u pravosuđu - rekao je Kos ekskluzivno za "Avaz".

Kakav će test ovo značiti za bh. pravosuđe?

- Vidjet će se je li to  pravosuđe sposobno da se uhvati ukoštac i s optužbama o korupciji svojih najviših predstavnika. Ako barem dio optužbi bude dokazan, onda slijedi još mukotrpniji posao, apsolutno hitno čišćenje cijelog sistema i vraćanje izgubljenog povjerenja u pravosuđe.

Mediji su objavili transkript razgovora koji govore o navodnoj zaštiti predsjednika RS Milorada Dodika od procesuiranja. Kako na to gledate?

- Da, u javnosti su objavljeni snimci zbog čega je on, između ostalog, suspendiran. Ako su snimci istiniti, postoje dvije mogućnosti, a to su da je Salihović stvarno donio neke odluke pod utjecajem svog prijatelja novinara ili mu je samo pričao o odlukama koje su već ranije donesene. U oba slučaja to je ponašanje krajnje neprimjereno za glavnog tužioca i za to mora odgovarati, najstrožije što je moguće!

Mislite li da je ovo vrh ledenog brijega kada je riječ o korupciji u pravosuđu u BiH?

- Funkcija glavnog tužioca jedna je od dvije najviše funkcija u pravosuđu. Znači, stvarno pričamo o vrhu! Ali, mislim da je još ozbiljnije od toga pitanje kakav je ledeni brijeg ispod tog vrha. Od toga, naime, zavisi s kakvim se sistemom sreću ljudi koji kod tužilaštva i sudova traže pravdu, a, barem sudeći prema ovom slučaju, dobivaju nešto drugo.

Procjene i preporuke

BiH treba usvojiti evaluacijski izvještaj GRECO-a, gdje se govori o korupciji među sudijama i tužiocima. Šta one u najjednostavnijem smislu znače?

- Bojim se da će zbog ovog slučaja evaluacija, procjene i preporuke za BiH biti dosta radikalnije nego što bi bile inače. Ali, možda pravosuđu takav šok i treba. Tako, jednostavno, ne ide dalje.

Država nije igračka!

Kako gledate na procesuiranje Dodika zbog referenduma u RS?

- Ako se neko tako eklatantno oglušuje na odluke Ustavnog suda, bilo bi krajnje neobično da se protiv njega ne provede postupak, pogotovo što nisu u pitanju samo čast i ugled Ustavnog suda BiH nego čak i temelji države. Postupak i njegov kraj moraju dati do znanja i najtvrđoj glavi u BiH da država nije igračka kojom bi se mogli igrati iz bilo kojih razloga.