CRNA HRONIKA

Platio glavom, jer je zlostavljao majku jednog od napadača!

Detalji brutalnog ubistva Mladena Ambrožića u Sarajevu

A. KAPO

14.10.2016

Devetnaestogodišnji Ermin Babaić i njegov 21-godišnji brat Ademir Babaić te Adnan Hisenaj (Hysenaj, 22), svi nastanjeni u Sarajevu i osumnjičeni da su u ponedjeljak u 22.05 sati ispred zgrade u Džamijskoj ulici na broju 6 u sarajevskom naselju Hrasno bejzbol-palicama brutalno pretukli Mladena Ambrožića (50) iz Rijeke, nastanjenog u Sarajevu, usljed čega je preminuo, predati su jučer u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

ubice-hrasno-4

Osumnjičeni jučer predani u nadležnost Tužilaštva KS (Foto: S. Saletović)

Obavljena obdukcija

- Osumnjičeni, koji se terete za krivično djelo ubistvo, bit će zadržani 24 sata. Nakon što ih sasluša postupajući tužilac, odlučit će se o daljnjim mjerama – kazala nam je jučer Azra Bavčić, portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo.

U međuvremenu je Hamza Žujo, vještak medicinske struke, obavio obdukciju. U telefonskoj izjavi za naš list rekao je da je Ambrožić zadobio više povreda po čitavom tijelu, ne precizirajući šta je tačan uzrok smrti.

ubice-hrasno-2

Kako je naš list već pisao, policajci su na mjestu događaja zatekli tragove krvi i oštećeno vozilo Golf 5, a ubrzo su ih ljekari obavijestili da se u stanu na trećem spratu nalazi Ambrožić sa povredama glave i leđa. Nesretni čovjek preminuo je iste noći. Prema kazivanju komšija, Ambrožić je bio narkoman, a mnogi su sumnjali da se bavio i dilanjem droge.

Omar Mehmedbašić, branilac Hisenaja, kratko je potvrdio za naš list da je njegov klijent saslušan, ali u ovoj fazi istrage nije želio iznositi više detalja u javnost.

ubice-hrasno-3

Kobni udarci

Kako saznajemo od izvora bliskog istrazi, Hisenaj se u policijskim prostorijama, suočen sa mnogim dokazima, slomio te skoro detaljno opisao zločin i šta mu je prethodilo. Ispričao je da je Ambrožić napao i maltretirao majku braće Babaić, s kojom je, navodno, neko vrijeme i živio. Ermin je zbog toga došao da se obračuna s Ambrožićem, ali je izvukao deblji kraj. 

U namjeri da se osveti, otišao je po brata i Hisenaja. Njih su trojica ponijela i dvije bejzbol-palice, koje su policajci prilikom hapšenja i pronašli. Isti izvor nam je rekao da napadači nisu namjeravali da usmrte Ambrožića, ali da se, očigledno, sve otelo kontroli te da su mu zadali kobne udarce.  

Pretučen na derbiju

snimljen-napad

Snimljen napad zaštitara

Mladen Ambrožić honorarno je tokom 2012. godine bio angažiran u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, gdje je radio na opsluživanju i održavanju kotlova, uređaja i drugih instrumenata te instalacija koje služe za zagrijavanje kancelarija i drugih pomoćnih prostorija u objektu Policijske stanice Centar. 

Ambrožić je bio i žrtva napada zaštitara koji su 4. oktobra prošle godine radili na osiguranju sarajevskog derbija na Grbavici. On je podnio krivičnu prijavu protiv zaštitara, jer su mu nanijeli tjelesne povrede.