BIH

Mektić za "Avaz": Stefanović mi je obećao da će Sefić biti izručen u najkraćem mogućem roku

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine

M. AŠČIĆ

13.10.2016

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH rekao je za „Dnevni avaz“ da mu je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović obećao da će odbjegli ubica Sanjin Sefić u najkraćem mogućem roku biti izručen bh. pravosudnim organima.

No, prema svim procedurama, to neće biti moguće danas, nego u narednim nekoliko dana.

- Stefanović me je obavijestio da je Sefiću određen ekstradicini pritvor i da su spremni da formalnosti svedu na najmanju moguće mjere i da nam ga predaju. Postoje dva načina. Postoji jedna skraćena procedura koja moće ići u roku od sedam dana, ali pod uslovom da on da pristanak da želi da se vrati u BiH i druga redovna koja ide duže i koja ide preko Ministarstva pravde BiH. No u svakom slučaju mislim da će se to brzo završiti. Oni su raspoloženi da ga što prije izruče BiH - kaže Mektić.

On kaže da završnu riječ o izručenju nakon usklađivanja cijele dokumentacije donosi pravosuđe Srbije.

- Važno je da je samo da je  on uhapšen i da je u pritvoru. Mi imamo sporazum da bez obzira na državljanstvo imao ga ili nemao, on će biti isporučen BiH. Obećano nam je da će  učiniti sve da ga što prije isporuče. Stefanović mi je rekao da nijedan dan neće potrošiti uzalud kada je u pitanju ovaj slučaj. Dobro su upoznati s cijelom situacijom - rekao nam je Mektić.

On je kazao da sada treba vidjeti ko je kriv što su dva života uhgašena i da Sefić mora biti drastično kažnjen. Potvrdio nam je da je tražio suspenziju cijele smijene na Graničnom prijalazu Uvac od komandira do svih policajaca.

- Ovdje je suština da oni nisu mogli zapamtiti jedno jedino ime koje su dobili na papiru, a prije nego što uđe u bazu. To je neshvatljivo. Svi moraju odgovarati za ovaj propust - kaže Mektić.