BIH

Da je, bogdo, na granici bio drugi policajac, ali eto...

Uposlenik Granične policije koji je provodio istragu za "Avaz"

M. Aš.

13.10.2016

Prema nalazima unutrašnje kontrole, za sada nema indicija da je bilo ko od policijskih službenika namjerno propustio Sanjina Sefića na graničnom prijelazu Uvac, gdje je prekjučer legalno prešao granicu i uputio se u Srbiju. 

Rečenoje to za „Dnevni avaz“ iz Granične policije (GP) BiH.  

Naš izvor koji je proveo i internu istragu, ipak nam je kazao da je za ovaj propust odgovoran „ljudski faktor”, jer su svi bili informirani da je riječ o osobi za kojom se traga. Upitan kako je onda moguće da je Sefić prešao granicu, oojasnio nam je da je Sefić uredno evidentiran, ali da je policajac koji ga je propustio na granici „ili bio pogrešno upoznat s tim ili nije dobro pročitao o čemu se tačno radi”.

- Priče da mu je neko iz policije pomogao nisu tačne. Tačno je da su ga određene osobe prevezle, ali to nije u našem opisu posla. Ovdje je bitno da nije zakazao sistem, nego pojedinac. Sada se sve ispituje kako je do toga došlo. Svi će u lancu odgovornosti biti pozvani na izjašnjenje. Ali, ono što ja mogu reći jeste da je lice uredno evidentirano i da nije namjerno propušteno - kaže naš izvor.

Prema njegovim riječima, bez obzira na sve, jučer je otvorena interna istraga kako bi sve bilo utvrđeno.

- Desio se problem i sve ćemo ispitati i utvrditi. Imali su svi informaciju na vrijeme. I ovaj policajac je pod istragom interne kontrole. Sve je išlo redovnom putem i desilo se šta se desilo. Da je, bogdo, bio drugi policajac, sada bi sve bilo drugačije, ali eto... – kažu iz Granične policije.

On je ocijenio kako, da je bilo koji policajac učestvovao u nezakonitim radnjama, onda tražena osoba ne bi bila ni evidentirana.

- Da je bilo ko nešto od njih “muljao”, ne bi ga evidentirao. To je jasno kao dan. Sefić je evidentiran na osnovu podataka, lične karte. Za sada znamo da je u Srbiji, ali nema državljanstvo te države, samo naše. Mi smo Tužilaštvu KS predali sva operativna saznanja o tome ko je s njim bio u vozilu – rekao je.