BIH

Vilić za "Avaz": Sefić je u pritvoru u Novom Sadu, uskoro će biti saslušan

Direktor policijske agencija potvrdio

M. Aš.

13.10.2016

Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, rekao je za "Devni avaz" da se uhapšeni Sanjin Sefić nalazi u ekstradicionom pritvoru u Novom Sadu, gdje će danas u toku dana biti i saslušan od istražnih organa Srbije.

Inače, NCB Interpol Sarajevo postupio je po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu te raspisao međunarodnu potjernicu za Sefićem koji je uhapšen sinoć u Srbiji.

- Sve ćemo još znati u toku dana. Vidjet ćemo sada koju ćemo proceduru izručenja koristit. Ali sve ćemo znati kada on bude ispitan kako bi se dostavila odgovarajuća ekstradiciona dokumentacija. Kolege iz MUP Srbije su nam sinoć rekla da je uhapšen i da se nalazi u pritvoru u Novom Sadu. Ubrzo ćemo imati više informacija – kaže Vilić.

Ektradicioni pritvor može trajati minimalno 18, a najduže 40 dana. Ukoliko se uhapšeni na saslušanju izjasni da pristaje na skraćeni postupak onda postupak traje mnogo kraće, što će biti poznato danas nakon saslušanja. 

BiH i Srbija su 2013. godine potpisale sporazum o međusobnoj saradnji i izručivanju osoba koje su osumnjičene ili osuđene za krivična djela organiziranog kriminala, korupcije, pranja novca i drugih krivičnih djela, izuzev optuženih i osuđenih za ratne zločine.