NOGOMET

Baždarević za "Avaz": Neshvatljivo mi je da smo u Briselu napravili svega osam prekršaja

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine

M. TANOVIĆ

12.10.2016

Oktobarski kvalifikacioni dvomeč je prošao, a nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je iz utakmica s Belgijom u Briselu i Kiprom u Zenici osvojila nova tri boda u borbi za Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

I dok je rasplet ova dva susreta bio dosta očekivan, javnost u našoj zemlji je šarolikim komentarima reprezentativce ispratila na njihova klupska odredišta. Nakon havarije u Briselu, na kompletnu ekipu se sručilo mnogo kritika, a pobjeda nad Kiprom samo ih djelimično može ublažiti.

Dali bodove

U svemu tome selektor Mehmed Baždarević, s jedne strane, može biti relativno zadovoljan što nismo prosuli nijedan bod protiv Kipra, no svakome je jasno da on i njegov tim u ovoj reprezentaciji trebaju mnogo toga popraviti.

U intervjuu za “Dnevni avaz”, naš selektor prokomentirao je oba susreta hladne glave. 

- Osjećanja su mi pomiješana. Žao mi je što nismo bolje odradili utakmicu u Briselu. Bio je to dobar džoker. Da smo napravili sve neophodne važne stvari, agresivnost, borbenost, drskost, moglo je biti bolje, ali jednostavno se to nije desilo. Promašen dan. Belgiji smo sami poklonili lijepu i laganu pobjedu, a da se uopće nismo namučili. I njihovi treneri su nam rekli da smo im mi dali bodove. Zato je ostalo to žaljenje. 

Kada je riječ o ovom drugom dijelu, mogu biti zadovoljan, jer smo brzo uspjeli provariti neuspjeh i odraditi posao s Kiprom, što nije bilo lako. 

Jeste li se plašili da ovo s Kiprom ne završi drugačije?

- Ne mogu reći da sam se plašio, ali da nije završilo ovako, onda više ne bismo trebali ni igrati. 

Prepali se

I Vi sami često govorite o želji, borbenosti, no, uprkos tome, prečesto se ponavlja ta bezvoljnost. Zašto? Je li to do mentaliteta igrača?

- To nikome ne može biti jasno. Riječ je o ljudskoj psihi. Želim ekipu koja će na svaku utakmicu izaći kao da je najvažnija i svjestan sam da je po tom pitanju neophodan napredak. Već ga ima, ali ne dovoljno. A govoreći o mentalitetu, on se ne mijenja tako lako. U Belgiji kao da smo se prepali, a to ne smije biti tako. Sve ćemo dobro analizirati, ali statistički podatak da smo za 90 minuta napravili osam prekršaja mi je nepojmljiv. Nikakve borbenosti.  

Vjerovatno ste već proučavali Grke. Šta se ima reći o njima?

- Imaju mnogo igrača koji su standardni u svojim klubovima, koji igraju Ligu prvaka i Evropsku ligu. Čvrsti su, ali opet se vraćam na isto. Prvo moramo gledati sebe. Da nam fudbaleri budu zdravi, spremni i da više igraju za klubove, jer, ipak, nedostaje im tih nastupa. Ako bude tako, vjerujem da možemo ponoviti igru kao protiv Kipra, ali i biti tehnički bolji. Ako srce bude kako treba, ne bojim se nikoga.

Kako vidite nastavak ciklusa?

- Ne bih htio biti pogrešno shvaćen, jer je velika šteta zbog ishoda u Briselu, ali za sada nam ide dobro. Ako u sljedećem susretu protiv Grčke osvojimo bod, to će biti odlično, jer će onda sve biti u našim rukama. Želim da u ovom ciklusu ne zavisimo ni od koga, već isključivo od nas. 

Ne slažem se s Lulićem

Šta kažete na izjavu Senada Lulića da s ovakvom igrom u Grčkoj ne možemo računati ni na šta?

- Ne slažem se s njom. Možda je to rekao vruće glave. Pa 25 udaraca na gol protiv Kipra nije imala ni Belgija. 

Preuranjena priča o baražu

Mnogima je nakon Brisela zasmetalo to što su svi igrači počeli govoriti o borbi za baraž. Zar nije loše da im nakon svega dva susreta u grupi duh tako opadne?

- Sigurno, ali isto tako vjerujem da su se i mediji previše uhvatili za vruće izjave. Oni su profesionalci, ali, koliko god da su optimisti, svjesni su da nam iz ove perspektive neće biti nimalo lako.