CRNA HRONIKA

"Avaz" saznaje: Sefić nema državljanstvo Srbije

Potvrđeno nam u Graničnoj policiji BiH

M.Aš./Am.K.

12.10.2016

Odbjegli Sanjin Sefić, koji je u ponedjeljak automobilom pokosio i usmrtio pješakinje Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, a  zatim pobjegao preko graničnog prelaza Uvac nema državljanstvo Srbije, potvrđeno je nezvanično za naš list u Graničnoj policiji BiH.

Sefić, kada i ukoliko bude uhapšen u Srbiji, a na osnovu potjernice Tužilaštva KS, bit će izručen bh. pravosudnim organima.

Očekuje se svakog momenta da Tužilaštvo Kantona Sarajevo uputi Kantonalnom sudu u  Sarajevu prijedlog za određivanje pritvora. Uz prijedlog za određivanje pritvora bit će dostavljen i prijedlog za raspisivanje potjernice za Sefićem koji je nakon nesreće pobjegao s lica mjesta te napustio prostor Bosne i Hercegovine preko graničnog prijelaza Uvac kod Priboja, iako je Granična policija BiH bila obaviještena da se za njim traga.

Iz Ministarstva pravde BiH pojasnili su nam i da je Sefić državljanin Srbije bio bi izručen BiH.

-Ugovorom o ekstradiciji između BiH i Srbije predviđeno je i izručenje vlastitih državljana u slučaju počinjena teških krivičnih dijela. Dakle, ukoliko se djelo kvalifikuje kao teško krivično dijelo a kvalifikaciju određuje nadležno tužilaštvo, lice mora biti izručeno, bez obzira na državljanstvo, kazala je Marina Bakić, stručni savjetnik za odnose sa javnošću u Ministarstvu pravde BiH.