BIH

Mektić: Ako Sefić ima državljanstvo Srbije, slučaj bi se mogao zakomplicirati

Ministar sigurnosti BiH za Avaz.ba

K. Ke.

12.10.2016

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je za Avaz.ba da bi slučaj odbjeglog Sanjina Sefić, koji je u ponedjeljak automobilom pokosio i usmrtio dvije pješakinje, mogao postati kompliciran, ukoliko on ima državljanstvo Srbije, zemlje u koju je pobjegao.

- Mi možemo raspisati potjernicu za njim ali ukoliko je on ima državljanstvo Srbije to može zakomplicirati slučaj. Po Ustavu država ne mora isporučiti svog državljanina i onda ćemo taj slučaj morati ustupiti Tužilaštvu Srbije, ukoliko to Sefić bude tražio. Mi imamo sporazum sa Srbijom po kojem nam u tom slučaju oni mogu njega isporučiti ali, opet postoji ta mogućnost da se njemu sudi tamo. Ako Sefić nema državljanstvo Srbije, neše komšije će nama ga morati isporučiti – kazao je Mektić.

On je dodao kako je obaviješten i o internoj istrazi u Graničnoj policiji BiH, koja navodno nije bila obaviještena da MUP KS traga za Sanjinom Sefićem.

- Potrebno je utvrditi jesu li bili obaviješteni, ako jesu neko će morati snositi odgovornost. Ako pak nisu, onda odgovornost treba tražiti na drugoj strani, koja nije obavijestila na vrijeme Graničnu policiju  - naveo je Mektić.