VIJESTI

Univerzitet u Sarajevu: Srijeda i četvrtak su dani žalosti

Povodom tragične nesreće u kojoj su poginule studentice Selma Agić i Edita Malkoč

Redakcija

11.10.2016

Povodom tragične nesreće u kojoj su živote izgubile dvije studentice Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Selma Agić (21) i Edita Malkoč (20), danas je održana vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu, koja je počela minutom šutnje i odavanjem počasti nedužnim studenticama.

"Radi se o velikom i tragičnom gubitku za porodice nastradalih studentica", naglasili su članovi Senata i istakli da dijele tugu sa njihovim porodicama.

Uz izraze iskrenog saosjećanja sa porodicama, prijateljima, kolegama studentima i profesorima, naglašeno je da je ovo veliki gubitak za Filozofski fakultet, Univerzitet u Sarajevu i Bosnu i Hercegovinu.

"Senat je pozvao studente Sarajevskog Univerziteta da u eventualnim javnim istupima i okupljanjima djeluju dostojanstveno", navodi se u saopćenju Senata.

Senat Univerziteta u Sarajevu zahtijeva od nadležnih organa da hitnim reakcijama i konkretnim djelovanjem učine sve s ciljem poboljšanja sigurnosti građana u Sarajevu i studenata Sarajevskog univerziteta čije su članice raspoređene duž glavnih saobraćajnica od Ilidže do Baščaršije.

"Tragični gubici života su nenadoknadivi, ali smatramo da se hitno mora preventivno djelovati", navode iz Senata.

Na inicijativu Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Senat je zaključio da su naredna dva dana dani žalosti za Sarajevski univerzitet.

Sutra, u srijedu, prva predavanja na svim fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu započet će minutom šutnje i odavanjem počasti tragično nastradalim studenticama Filozofskog fakulteta.

Na svim članicama Univerziteta zastave će naredna dva dana biti spuštene na pola koplja. Knjiga žalosti će biti otvorena na Filozofskom fakultetu. Delegacije Univerziteta u Sarajevu i Filozofskog fakulteta će prisustvovati dženazama studentica Selme Agić iz Bugojna i Edite Malkoč iz Bosanske Krupe.