REGION

Vučić održao vanrednu konferenciju za medije i odgovorio na pitanje o Bakiru Izetbegoviću

Sporan slučaj Trepča

Agencije

11.10.2016

Vlada Srbije je donijela odluku "o poništavanju svih pravnih posljedica akata i radnji" institucija u Prištini o Trepči, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

Kako je rekao, time je Vlada većim dijelom prihvatila prijedloge Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa željom da "Trepča nastavi da radi".

"Trepča je od izuzetnog značaja i mi ćemo je čuvati. Ne razumijem zašto su Albanci ovo uradili. Ne misle valjda da ulaze silom u flotaciju na sjeveru? Mi ne damo da se dira u pravo svojine", rekao je Vučić.

Istovremeno, Vučić je rekao da u javnosti postoji mnogo nedoumica i dezinformacija oko Trepče, a odbacio i da "slučaj Trepča" ima bilo kakve veze sa Briselskim sporazumom.

"Nisam prihvatio da idemo pred  Vijeće sigurnosti UN. To je jedino iz prijedloga Kancelarije za KiM što nisam prihvatio. Zašto? Zato što nisam cirkuski premijer, ne treba meni da urličem na televiziji i nosim srpsku zastavu, dok je na semaforu rezultat 0:1. Osim što bih trošio državne pare da idem u Njujork, šta bismo dobili? Šta bi bio rezultat? Na to moj Marko (Đurić) nije imao odgovor i pristao je na moju sugestiju. Ovo je opasan potez Prištine, ali mislim da mir nije ugrožen."

Na pitanje šta misli o zahtjevu Bakira Izetbegovića, predsjedavajućem Predsjedništva BiH da se izbori u Srebrenici ponište Vučić je rekao:

 "Ne znam šta bih vam odgovorio. Prosto se nadam da će jednom sve da stane. Sve drugo što bih rekao bilo bi miješanje u unutrašnje stvari BiH , ali ja to ne želim da radim".