DIJASPORA

WITEN "Dan otvorenih vrata džamija"

Sa ovog skupa su izvjestavali i njemački mediji

Bato ŠIŠIĆ

11.10.2016

Pod motom "Hidžra-Migracija kao izazov i šansa" bošnjačka džamija u gradu Witten u njemačkoj pokraji NRW bila je domaćin "Dan otvorenih vrata džamija", a tom prilikom je ugostila velik broj posjetilaca  grada i okoline. 

Džematlije bošnjačke zajednice u ovom gradu su izgradili novu džamiju, (izgradnja trajala oko tri godine, a otvorenje predviđeno za  maj 2017), po kazivanju spada u najljepše džamije na zapadu. 

2

Džamija je već od 10 sati bila otvorena, a po prvi puta bošnjačka zajednica je imala na ovaj dan goste iz politike, kulture, vjerskih zajednica kao i obične građane. Procjenjuje se da je ovu zajednicu taj dan posjetilo izmedju 250 i 300 posjetilaca.  Osim imama domaćina Ruvejd ef. Jahića bio je prisutan i glavni imam NRW-a Mehmed ef. Jakubović. 

Već u 11 sati stigao je ministar Rainer Schmeltzer, Ministar za rad, integraciju i socijalnu politiku NRW, zatim Olaf Schade, okružni poglavar općine Ennepe-Ruhr-Kreis, Beate Gronau, zamjenica gradonačelnice Wittena, Ralf Kapschack, član Bundestaga, Verena Schäffer, član pokrajinskog parlamenta NRW, Claudia Formann, zastupnik za integraciju u Wittenu i Lale Arslanbenzer, od komunalnog centra za integraciju općine EnnepeRuhr Kreis, kao i veći broj drugih političara našeg grada i općine. 

Ispred dialoga i religije su bili pastor Dietrich Schwarze (RfP-Witten), pastor Schierbaum iz St. Franziskus crkve, pastor Holtz iz Johannis crkve, pastor Klaus Humbert iz evangelisticke crkve Ardeystraße. 

3

Na početku je glavni imam Mehmed ef. Jakubović pozdravio skup, izrazio svoje zadovoljstvo što  zajedno sa drugima prisustvuje ovom druženju i naglasio da on dolazi iz Aachena, prvog osnovanog bošnjačkog džemata, i da je radostan što se nalazi u prvoj bošnjačkoj izgrađenoj džamiji u  pokrajini NRW.

Armin Sućeska (sekretar u džematu i član Mešihata IZBNj) ispred Islamskog centra je pozdravio goste i u kratkim crtama predstavio rad  džemata, kao i Islamsku zajednicu Bošnjaka u Njemačkoj (mešihat), te predstavio proces gradnje džamije i sadržaje koji se trenutno odvijaju u centru. 

1

Ministar Rainer Schmeltzer je u svom obraćanju izrazio svoje zadovoljstvo što pozvan da bude gost  povodom „Dana otvorenih vrata džamija „,čestitao 
izgradnju lijepog objekta i u svom obraćanju se distancirao od dešavanja u Dresdenu. Ukazao je da je od islamskih organizacija namjerno i simbolično postavljen "Dan otvorenih džamija" na dan njemačkog praznika "Dan ujedinjena Njemačke". S tim je htjeo ukazati da su također muslimani a i njihove organizacije dio ujedinjene Njemačke. 

Na momente moderator je pravio pauze i davao priliku da se KUD iz Hagena predstavi sa folklorom i izvođenjem sevdalinki. 

Gosti su poslije obišli džamijski prostor, razgledali unutrašnjost džamije i razgovarali sa domaćinima. 

ruvejd-efendija-jahic

Ruvejd ef. Janić

Vodići Amer Mehmedović (student i zamjenik predsjednika) i Abdulgani Sinanović (student i aktivista u džematu) su gostima prezentirali džamijski prostor i simbole u džamiji i u razgledanju džamije odgovarali na postavljana pitanja. 

Poslije su gosti počašćeni raznim bosanskim specijalitetima koje su za ovu priliku pripremile hanume džemata. 
Ispred džamije omladina je uz harmoniku odigrala nekoliko narodnih kola. 

Druženje sa gostima je trajalo do večernjih sati. Sa ovog skupa su izvjestavali i njemački mediji.