BIH

Erjavec: Dolazim u BiH da jačamo privrednu saradnju

Šef diplomatije Slovenije uoči današnje posjete Sarajevu za "Avaz"

Autor:A. DUČIĆ

10.10.2016

Bosna i Hercegovina i Slovenija imaju tradicionalno prijateljske odnose. BiH nam je važan ekonomski partner, a moja posjeta Sarajevu ima za cilj da jačamo naše privrede, saradnju u oblasti turizma, trgovinske veze, investicije, uključujući i saradnju na trećim tržištima. Izjavio je to jučer ekskluzivno za "Avaz" ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec, dan uoči današnje posjete glavnom gradu BiH, gdje će održati niz bilateralnih sastanaka s bh. zvaničnicima.

Specifičan pristup

- Moja posjeta BiH dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Vijeće EU Evropskoj komisiji naložilo izradu mišljenja o članstvu BiH u EU. Ponosan sam da je to postignuto, a i Slovenija je uložila velike napore. U proljeće 2014. sam svoje kolege ministre u EU upozorio da je BiH potreban specifičan pristup - kazao nam je Erjavec.

Šef slovenske diplomatije, koji slovi za jednog od najvećih lobista evropskog puta BiH unutar institucija EU, naglasio je ogroman značaj nastavka implementacije reformskog kursa BiH te implementacije Akcionog plana Reformske agende.

- Ja sam uvjeren da je BiH u stanju završiti sve potrebne reforme, ekonomske, socijalne, pravosudne te reforme u mnogim drugim područjima. Važno je da ovaj rad nastave svi koji žele bolju budućnost BiH. Vaša država se može osloniti na podršku Slovenije - naglasio je Erjavec.

On bi se danas u Sarajevu trebao sastati s državnim ministrima vanjskih poslova te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Igorom Crnatkom i Mirkom Šarovićem. U okviru njegove posjete bit će održana ceremonija potpisivanja memoranduma o razumijevanju u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije i zajedničke izjave o saradnji na trećim tržištima.

Ekonomski partner

Također, planirano je da Crnadak i Erjavec svečano otvore nove prostorije Ambasade Slovenije u Sarajevu u ulici Maglajska 4.

- Naša saradnja je obimna, održavamo redovan politički dijalog na različitim nivoima. S kolegom Crnatkom se redovno sastajem. BiH nam je važan ekonomski partner. Ponovo postižemo rekordne rezultate u trgovinskoj razmjeni iz perioda prije krize. Mi ćemo nastaviti saradnju na razvojnim projektima, a posebnu pažnju želimo posvetiti mladim ljudima koji trebaju bolju perspektivu i mogućnost - rekao je Erjavec.

Dodao je da mu je posebno drago da će nove prostorije Slovenske ambasade biti otvorene na dan kada pada 20. godišnjica otvaranja ove ambasade u našoj državi te na dan 25. godišnjice samostalnosti Slovenije.

Regionalno savjetovanje

Erjavec nam je otkrio da će danas u Sarajevu održati regionalno savjetovanje s ambasadorima akreditiranim u državama regije.

- Izborom Sarajeva za lokaciju regionalnog savjetovanja željeli smo pokazati određeno priznanje saradnje i odnosa s Bosnom i Hercegovinom i opredijeljenost za podršku BiH na njenom putu ka EU - istakao je Erjavec.