BIH

Kako je bivši hodža prevario i Senijada Ibričiča

Suđenje Muhamedu Zekotiću, koji je ojadio 200 Sanjana

M. DEDIĆ

10.10.2016

Iako je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK), nakon dugotrajne istrage koja je dolazila i u ćorsokak, 24. decembra prošle godine objavio optužnicu protiv Muhameda Zekotića (31) zvanog Hodža iz Sanskog Mosta zbog produženog krivičnog djela pronevjere u službi, krivotvorenja isprave i prevare, suđenje je tek nedavno otpočelo. 

Nastavak je zakazan za  11. i 14. oktobar na Općinskom sudu u Sanskom Mostu, kada će biti ispitano 16 svjedoka optužbe. Na prvom pretresu Zekotić je negirao krivicu za krivična djela koja mu se stavljaju na teret. 

Krivotvoreni pečat

muhamed-zekotic

Prevario mnogo ljudi u Sanskom Mostu: Muhamed Zekotić

Prema optužnici, Zekotić je kao zaposlenik ''Jahorina osiguranja'' u Sanskom Mostu od marta do septembra 2011. godine od više od 200 građana koji su dolazili u ovo osiguranje radi registracije svojih motornih vozila preuzimao novac radi uplata za registraciju njihovih vozila, ali uplate nije izvršavao, već je novac zadržavao za sebe, ili je vršio djelimične uplate i tako oštetio kuću za koju je radio i državne institucije. 

U optužnici se navodi da je za 26 uplatnica koristio krivotvoreni pečat ''Balkan Investment banke'' (BIB). 

Zekotić je poslodavca prevario za 4.348 KM, a prema uplaćenim policama osiguranja i krivotvorenim uplatnicama za ovu svrhu, oštetio je Fond za zaštitu okoliša za 2.637 KM, BIHAMK za 1.331 KM, budžet USK za 16.504 KM, Stambeni fond za 1.680 KM, Javni trezor za 2.425 KM, Direkciju za ceste USK za 4.226 KM te na taj način za sebe pribavio protupravno 33.151 KM. 

Među prevarenim građanima je dosta ljekara, poduzetnika, stranačkih funkcionera, imama, a Zekotić je uspio prevariti čak i Općinski sud u Sanskom Mostu.

Lažni profil

Optužnica Tužilaštva USK tereti ovog 31-godišnjaka i za prevaru fudbalera Senijada Ibričića, bivšeg bh. reprezentativca, od čijeg je brata preuzeo 2.457 KM da bi mu, navodno, uplatio ovu sumu za ishodovanje građevinske dozvole za jedan objekt. Kada je oštećeni Ibričić saznao od zaposlenih Općine Sanski Most da ova suma nije uplaćena, obavijestio ih je da je dao novac Zekotiću u te svrhe.

- Optuženoga je pozvala Općina Sanski Most da dostavi uplatnicu o uplaćenoj građevinskoj dozvoli Senijada Ibričića, ali on je putem računala izradio lažni profil uplatnice, na koju je stavio navedeni iznos te takvu, krivotvorenu uplatnicu predao u blagajnu Općine Sanski Most 23. jula 2012. godine - piše u optužnici.