NOGOMET

Kvalifikacije za SP: BiH na "popravnom" protiv Kipra

Nakon poraza od Belgije

Mi. K.

10.10.2016

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak veče u Zenici dočekuje selekciju Kipra, u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje će se igrati u Rusiji 2018. godine.

Selektor reprezentacije Mehmed Baždarević je u nedjelju rekao kako reprezentacija mora sve dati od sebe za ovaj susret.

- Radili smo, analizirali smo. Moramo što prije nastaviti prema onome što nas čeka i dati sve od sebe, jer ta tri boda su izuzetno važna. Ne treba ponavljati koliko je važno i koliko treba želje i motivacije za tu utakmicu. Ako to ne možemo uraditi, nemamo šta tražiti tu. Vjerujem da ćemo uraditi dobru utakmicu, ne da se iskupimo za Belgiju, nego da obradujemo ljude koji će doći da nas bodre - poručio je Baždarević.

Dodao je kako nije isključeno da formacija bude ista kao u meču protiv Belgije.

Selektor (ne) mijenja tim

Nije isključeno da bude formacija ista kao u Belgiji, ali ne bih o tome. Prije svih tih šifri, taktičkih zamisli, borbenosti, trčanja, želja. Najvažnije je da formacija koja istrči bude najspremnija i da igra kako znamo i možemo - rekao je Baždarević.

On je dodao da je upoznat s igrom Kipra.

- Gledali smo Kipar tri puta uživo. Sve informacije imamo, sve što nam može pomoći da što bolje počnemo i završimo utakmicu. Igrali su dobro i protiv Belgije i protiv Grčke, radi se o nezgodnoj ekipi, koja ima dosta iskustva, ne smijemo ni potcijeniti, niti precijeniti nikoga i moramo vjerovati u našu snagu i naš kvalitet i paziti na sve što može biti problem - dodao je Baždarević.

Edin Džeko, kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, rekao je kako su u susretu sa Belgijom svi podbacili.

- Što se tiče Belgije, kao što sam rekao poslije utakmice, svi smo podbacili, počevši od mene. Ne možemo biti zadovoljni, jer ekipa koja želi da bude među prve dvije i da izgubi 4:0 je previše. Sami smo krivi, a ono što smo napravili na terenu nije bilo dovoljno nizašta. Od početka kvalifikacija se stalno vraćamo na Kipar, koji nas je koštao prošlih kvalifikacija i 100 posto sam siguran da ih ovaj put nećemo potcijeniti - rekao je kapiten "Zmajeva".

Poraz od Belgije

- Generalno, većina ovih igrača igra svaka tri dana. Kad izgubiš jednu utakmicu, bolje je da odmah igraš za tri dana, jer moraš zaboraviti poraz i koncentrisati se na sljedeću utakmicu. Mislim da je ovo bitnije nego ono u Belgiji, koja je na većem nivou nego što smo mi, i svaki pozitivan rezultat bi bio plus za nas. Moramo napraviti što se očekuje od nas, a to su tri boda protiv Kipra - kazao je Džeko, dodavši kako bi volio postići pogodak za pobjedu.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak je pretrpjela težak poraz od 0:4 na gostovanju u Briselu od Belgije, u meču drugog kola kvalifikacija.

Selektor nogometne reprezentacije Kipra Christakis Christoforou smatra kako Bosna i Hercegovina ima dobar tim.

- Znamo ko je Bosna i Hercegoviba, koliko su jaki kao tim, znamo da imaju odlične igrače... Trebamo dati sve od sebe da dobijemo utakmicu. Naši igrači su spremni za to i znaju da će biti jako teško. Kad igraš protiv ovako dobrog protivnika, to ima utjecaja na to da igrači daju sve od sebe - rekao je Christoforou.

Posebne utakmice

Na pitanje novinara o rezultatima koje je selekcija Kipra postigla u ovim kvalifikacijama, bez pobjede i bodova iz dva susreta, selektor Kipra je kazao kako je bitno gledati rezultat, a ne statistiku, jer ona nekada ne pokazuje stvarno stanje.

Reprezentativac Kipra Vincent Fabien Laban Bounayre kaže kako poznaju selekciju Bosne i Hercegovine.

- Igramo protiv jakog tima, ali tima koji znamo iz prethodnih susreta. Spremni smo za treći susret i spremni smo za tešku utakmicu i da damo sve najbolje od sebe - rekao je on.

Početak utakmice u grupi H je u 20:45 sati na stadionu Bilino polje u Zenici.

U dva preostala susreta ove grupe u istom terminu igraju Gibraltar - Belgija i Estonija - Grčka.