NOGOMET

Džeko uoči Kipra: Koliko je dobro igrati meč tri dana poslije debakla...

BiH sutra igra treću utakmicu kvalifikacija za SP 2018.

D. Jurišić

9.10.2016

Na stadionu Bilino polje u Zenici, sutra će u okviru trećeg kola kvalifikacionog ciklusa za odlazak na Svjetsko prvenstzo u Rusiji 2018. godine, snage odmjeriti reprezentacije Bosne i Hercegovine i Kipra. Naša repretentacija je oba zenička treninga odradila na terenu Trening centra NS BiH kako bi sačuvala travnjak na Bilinom polju za sutrašnju utakmicu.

Na današnjoj konferenciji za novinare, selektor Mehmed Baždarević je istakao da vjeruje u svoje izabranike.

- Analizirali smo poraz ali morali smo se što prije okrenuti onome što nas čeka sutra, tri boda iz utakmice sa Kiprom su izuzetno važna za nas. Ubijeđen sam da ćemo odigrati dobru utakmicu, ne da se iskupimo za ono što se desilo u Belgiji, nego jednostavno da obradujemo sve one koji će doći da nas bodre - ekao je Baždarević.

Dodao je da su moguće izmjene u ekipi i da računa na sve igrače koji su pozvani. Prvih 11 će odrediti tek nakon večerašnjeg treninga. Napravljena je detaljna analiza protivnika i uvjeren je da će igrači odigrati kvalitetno.

Kapiten naše ekipe, Edin Džeko, istakao je da su u porazu od Belgije svi podbacili.

- Za ekipu koja želi biti među prve dvije, poraz od 4:0 je previše. Mislim da smo sami krivi, ono što smo napravili na terenu nije bilo dovoljno. Kipar nas je mnogo koštao u prošlim kvalifikacijama i siguran sam da ih ovaj put nećemo podcijeniti – rekao je Džeko. Dodao je da je većina naših reprezentativaca navikla igrati svaka tri dana.

Kada izgubiš utakmicu, mnogo je bolje novu odigrati već za tri dana. Automatski moramo zaboraviti prethodni poraz i koncentrisati se na ovu utakmicu – rekao je na kraju Džeko.

U dosadašnja dva međusobna susreta oba puta su slavile gostujuće reprezentacije. 9. septembra 2014. godine, naša reprezentacija pod vodstvom tadašnjeg selektora, Safeta Sušića je poražena u Zenici rezultatom 1:2 (1:0 - Ibišević 6., 1:1 - Kristofi 45, 1:2 – Kristofi 73).

Uzvratni susret se igrao 13.10.2015. godine u Nikoziji kada je naša selekcija slavila rezultatom 3:2 (0:1 – Medunjanin 13, 1:1 – Haralambides 32, 2:1 – Mitidis 41, 2:2 – Medunjanin 44, 2:3 – Đurić 67). Kipar se trenutno nalazi na predzadnjoj poziciji u grupi nakon domaćeg poraza od Belgije (3:0) i gostujućeg u Grčkoj (2:0).