BIH

Italijanski novinar o slučaju "snimak": Oružje je kupljeno u Sarajevu

Odmotava se klupko nakon skandalozne reportaže Italije 1

O. MATAVULJ - E. TRAKO

8.10.2016

Ne smiruje se prašina u slučaju „Snimak“, odnosno nakon objave videoreportaže „Gdje ISIL kupuje oružje“ italijanskog novinara Luiđija Pelace (Luigi Pelazza), koju je snimao u Sarajevu, a objavila je televizija Italia 1. S tim u vezi, jučer se javnosti obratilo i Tužilaštvo BiH, koje je provelo detaljnu istragu, naglašavajući da je priča neistinita. 

Nanesena šteta 

- U proteklih 48 sati Tužilaštvo BiH, Operativna grupa za borbu protiv terorizma te SIPA i Granična policija, proveli su više istražnih aktivnosti i pretresa, temeljem TV priloga italijanskog novinara, koji je govorio o navodnoj kupovini ilegalnog oružja za ISIL u BiH. Identificirane su osobe koje se pojavljuju na snimku i utvrđeno je da se ne radi o navodnim trgovcima oružjem, nego osobama kojima je italijanski novinar za potrebe priloga dao novac da glume u fingiranoj televizijskoj sceni - navodi se u jučerašnjem saopćenju Tužilaštva.

Istragom je utvrđeno da su osobe koje su se pojavile u videu teškog materijalnog stanja i registrirani ovisnici o narkoticima, koje su na ispitivanju priznale i opisale cijeli događaj. Također, identificirano je i oružje o kojem se govori u prilogu, koje je pronađeno u BiH, a provode se aktivnosti da se pronađu i preostali komadi naoružanja zaostalog iz proteklog rata koji su bili dio ovih aktivnosti.
 
- S obzirom na to da je navedenim prilogom nanesena šteta ugledu BiH, u pogledu borbe protiv terorizma, sa svime su upoznati i nadležni organi Italije - saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

pelaca1

Pelaca: Saopćenje nema smisla

No, novinar Luiđi Pelaca tvrdi drugačije. Kontaktirali smo jučer italijanskog novinara, koji nam je po svom portparolu Kristini Gobeti (Cristina Gobbetti) poručio da saopćenje Tužilaštva BiH nema smisla.

- Kada Tužilaštvo s pažnjom pogleda kompletan video, njihovo saopćenje više neće imati smisla. Sve oružje kupovano je u Sarajevu. Nijedan narkoman ili ovisnik o drogi nije bio plaćen, ali poznajemo dvojicu braće i bili smo zainteresirani za kupovinu. Vidjeli smo mnogo oružja. Bili smo, također, u kući drugog Roma, u pratnji s jednim od dvojice braće, koji nam je bez ikakvih problema prodao „kalašnjikov“ – rekla je Gobeti.

Ona tvrdi da je pojam “trgovac” nastao nakon njegove izjave da je prodao 100 „kalašnjikova“.

Amater i diler

- Nakon otkrića tih količina shvatili smo da ispred nas nije bio amater, već pravi diler – istakla je Gobeti, dodajući da niko od italijanskih vlasti nije kontaktirao novinara Pelacu ni njegov tim iz emisije “Le lene”.

Priču smo pokušali provjeriti i s akterima snimka. Reporteri „Dnevnog avaza“ bili su jučer i u sarajevskom naselju Gorica, gdje su prije tri dana u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Granične policije BiH uhapšeni Nermin Sejdić i Davor Jarčević. 

- Neće više niko da priča s novinarima. Nema potrebe da ih tražite - kazali su nam Sejdićeve komšije. 

SIPA: Pelaca je izvršio krivično djelo 

Italijanski novinar Luiđi Pelaca, koji je uradio videoreportažu o švercu oružja iz BiH u Italiju, nalazi se u prijavi SIPA-e kao osoba koja je osumnjičena za izvršenje krivičnog djela, rekao je jučer novinarima na pres-konferenciji Vahidin Šahinpašić, vršilac dužnosti šefa Kriminalističko-istražnog odjeljenja SIPA-e. Šahinpašić je rekao da u vezi s ovim slučajem postoji stalni kontakt s Italijanskom ambasadom u Sarajevu.
 
On nije mogao potvrditi da su uhapšene osobe plaćene da odglume prodaju oružja, naglašavajući da se one dovode u vezu s krivičnim djelima vezanim uz opojne droge, ali ne i trgovinu oružjem. Šahinpašić je istakao da je u akciji "Snimak", SIPA, zajedno s kolegama iz Granične policije BiH, uspjela utvrditi identitete svih osoba sa snimka te da prikupe naloge Tužilaštva i Suda BiH i krenu u operaciju.

- Tokom mjera koje je policija preduzela, slobode je lišeno pet lica i pronađen je dio naoružanja sa snimka -  naglasio je Šahinpašić. 

Ad. A.

Kako se krijumčari oružje 

  • Oružje je obično skriveno u drugoj robi koja je samo paravan 
  • Obično se na graničnim prijelazima „instalira“ insajder - granični policajac, carinik, koji biva podmićen da malo zažmiri 
  • Skriveno oružje - teret pršće se posebnim mirisima koji pse tragače udaljavaju od oružja i zavaravaju ih