BIH

Mektić otvoreno za "Avaz": Dokazi koji inkriminiraju Salihovića prikupljeni zakonito

Potvrda ministar sigurnosti BiH

S. D.

8.10.2016

Ministarstvo sigurnosti BiH utvrdilo je da su svi dokazi u vezi s transkriptima presretnutih razgovora koji ozbiljno inkriminiraju rad i postupanje suspendiranog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, a koji su prije nekoliko mjeseci procurili u javnost, prikupljeni u skladu sa zakonom i uz saglasnost Tužilaštva i Suda BiH.

Tajno nadziranje 

Potvrdio je ovo jučer za „Avaz“ ministar sigurnosti Dragan Mektić, koji je kazao da će Ministarstvo kompletan izvještaj o provedenim provjerama u ovom slučaju naredne sedmice dostaviti Zajedničkoj komisiji Parlamenta BiH za odbranu i sigurnost, kao i kolegijima oba doma Parlamenta BiH.

Autor: S. DEGIRMENDŽIĆ

Mektić pojašnjava da se Ministarstvo u ovom predmetu bavilo isključivo zakonitošću provedenih postupaka. 

- Nismo ulazili u sadržaj transkripata i u to da li su neke rečenice doslovce izvađene iz prisluškivanih razgovora. Mi smo nedvosmisleno, a na osnovu izvještaja od policijskih agencija koje smo prikupili, utvrdili da su sve mjere, među kojima i posebne mjere tajnog nadziranja određenog  telefonskog broja, provedene uz prethodnu saglasnost Tužilaštva i Suda BiH. Znači, sve, uključujući i prisluškivanje, obavljeno je po zakonu - kazao je Mektić.

goran-salihovic01

Salihović: Otkrivena njegova uloga u nezakonitim radnjama

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH svojim zaključkom na sjednici održanoj 30. avgusta zadužila je Ministarstvo sigurnosti da Komisiji dostavi kompletnu informaciju o transkriptima presretnutih telefonskih razgovora u kojima se spominje Salihović. Sjednicu o ovoj temi još prije skoro dva mjeseca inicirao je Borislav Bojić, zamjenik predsjedavajućeg Komisije i poslanik SDS-a. 

Utvrđena odgovornost 

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost na toj sjednici 30. avgusta usvojila je zaključak i da kolegiji Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH po dobivanju tražene informacije od Ministarstva sigurnosti, ovisno o sadržaju i u skladu s nadležnostima, odrede komisiju koja će detaljno istražiti ovo pitanje. 

No, Mektić smatra da, s obzirom na to da je glavni tužilac BiH u međuvremenu suspendiran i da je protiv njega Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća pokrenuo disciplinski postupak tokom kojeg je prvostepeno utvrđena Salihovićeva odgovornost po više osnova, sada besmisleno da se time bave druge institucije.

- Prema mom mišljenju, sada je sve ostalo besmisleno zato što je u ovom postupku utvrđeno da postoji dovoljna odgovornost, zbog čega je glavni tužilac i suspendiran. Ali, mi ćemo ipak naš izvještaj dostaviti i Komisiji kolegijuma oba doma PSBiH, jer je to od nas traženo - zaključio je Mektić. 

Ne želi spominjati Dodika 

Presretnuti razgovori u kojima se u komunikaciji između novinara Mate Đakovića i predsjednika RS Milorada Dodika spominje suspendirani glavni tužilac BiH, za kojeg se tvrdi da je stopirao brojne istrage protiv Dodika, što je kasnije utvrdila i Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a, objavljeni su prije nekoliko mjeseci na internetskim portalima. Iako je Mektić jučer kazao da je „određeni telefonski broj“ prisluškivan zakonito, on nije htio potvrditi je li riječ o Dodikovom telefonu. 

- Ne mogu spominjati imena, jer bih time ušao u operativnu nadležnost policijskih agencija, odnosno Tužilaštva BiH – kazao je Mektić.