BIH

Grujičić nema ni političko znanje, ni intelekt da shvati koliko je Srebrenica važna

Ćamil Duraković za Avaz.ba

M. D.

7.10.2016

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković u izjavi za Avaz.ba osvrnuo se na izjave Mladena Grujičića koji je ranije kazao kako planira doći u Potočare, jer "želi da Srebrenica krene naprijed".

Međutim, Duraković ne vjeruje u iskrenost ovih izjava, s obzirom da je Grujičić u više navrata isticao svoje oduševljenje ratnim zločincem i liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljom.

- On (Grujičić op.a.) se paradoksalno gubi, jer je očito da neko od njega traži da izjave uskladi sa vremenom, a nama nije nepoznato ko stoji iza svega toga. Ako on i istom danu kaže kako će posjetiti Memorijalni centar u Potočarima i kako je ponosan na Šešelja, to dovoljno govori koliko je ozbiljan", kaže Duraković, pa nastavlja:

- Grujičić nema ni političko znanje ni intelekt da shvati koliko je Srebrenica važan subjekt u odnosima u Bosni i Hercegovini, ali i u kompletnom regionu. To je jedna devijantna osoba u političkom oprijedjeljenju", kaže načelnik Srebrenice.

Grujičićevo idoliziranje Šešelja je ono što posebno uznemirava Bošnjake u Srebrenici. Srpski kandidat za načelnika dobar dio dvoje kampanje je bazirao na podršci koju ima od ovog ratnog zločinca.

mladen-grujicic-cetnik-za-nacelnika-srebrenica

"Kampanja koju je proveo sa Šešeljom govori sasvim dovoljno o svemu. Srebrenica neće krenuti naprijed ako on dođe u Potočare. Uostalom, ta njegova neosnovana izjava data je u revoltu, jer ga novinari stalno zapitkuju o tome. Međutim, iz njega često progovori ono što on zaista jeste: Radikalno nastrojen Srbin koji je to pokazao i dokazao više puta kroz svoj rad, izjave i ponašanje", zaključio je razgovor za Avaz.ba Ćamil Duraković.