NOGOMET

Roberto Martinez za Avaz.ba: Bešić je moj omiljeni fudbaler

Selektor Belgije u razgovoru za naš portal

Amer ČULIĆ

7.10.2016

Gospodin je Roberto Martinez. Ležeran, elokventan. I jedan od rijetkih selektora Belgije koji, začudo Božije, ne zna flamanski jezik. 

Međutim, poštuju ga novinari i prava je milina bilo posmatrati i njih i Martineza kako međusobno komuniciraju. Mnoštvo zanimljivih pitanja s jedne strane i sa druge čovjek koji odgovara bez ustezanja, priča o svemu. 

Naravno, budući da je karijeru gradio u engleskoj Premijer ligi konverzacija se odvijala na engleskom. Poslije zvanične konferencije za medije uoči večerašnjeg okršaja između Belgije i BiH Martinez je pristao dati jednu izjavu ekskluzivno i za Avaz.ba. 

Jel' problem?

- Nije, naravno - odgovorio je sa smiješkom.

14593766-10154555809118664-1796894267-n

Naš novinar u društvu Roberta Martineza

Ko vam je najdraži igrač iz Bosne i Hercegovine. Koga se večeras najviše pribojavate?

- (Smijeh). Bar je lako odgovoriti na to pitanje. Aludirate na Muhameda? Njega nema večeras. Bešić je moj omiljeni fudbaler kojeg i cijenim i volim. Kada sam ga gledao na Svjetskom prvenstvu bio sam potpuno zaluđen njim. Nisam mogao da vjerujem kolio je dobar i dao sam se u istraživanje ko je i šta je. To je jedan divan momak koji ima veliko srce ali je još impresivniji njegov mentalitet. 

- Izuzetno je pametan i jako mi je žao što nismo mogli nastaviti saradnji u Evertonu. On je značajna karika u igri reprezentacije BiH i dobro je što ga neće biti večeras, ali mu želim što brži oporavak. Mi smo u kontaktu i bodrim ga - kazao je Martinez i pohvalio osim Bešica „visokog“ Džeku i „lucidnog“ Pjanića.

- U modernom fudbalu napadači moraju biti poput Džeke, on je visok i snažan, a pri tome tehnički superioran. Pjanić je igrač koji uvijek iz dubine može napraviti priliku - kazao je Roberto i nastavio:

- BiH je naš najveći rival u grupi i ekipa koju jako poštujem. Volim vaš stil. Najveća prednost BiH je što su igrači dugo na okupu, barem ovi glavni. Prema naprijed ste izuzetno efikasni, ali i odbrambeno organizovani. Možete se braniti, braniti i onda u tren oka stvoriti priliku. Igrači su srčani jer vole svoju zemlju, a to je u kontekstu reprezentacije jako bitno - govori Martinez.

Kako je izgledalo na pressu moglo se uočiti da se Belgijanci, hendikepirani izostancima nekoliko igrača, pribojavaju BiH.

- Ukoliko ne odgovorimo na isti način večeras, mislim da je BiH u velikoj prednosti. Šta je bitnije, igra s loptom ili bez nje? Večeras će biti važno oboje, jer tako protivnik zahtijeva - kazao je Martinez.

Novinar Avaza želio je pitati Martineza, budući da mu nije jasna uloga Maruanea Fellainija u bilo kojem klubu, posebno Manchester Unitedu, da mu objasni barem dvije karakteristike što je toliko poštovan kod raznih trenera, pa i velikog Josea Mourinha, međutim nismo imali vremena. Da je do njega ne sumnjamo da bi Martinez rado odgovorio na još mnoštvo pitanja.

Belgijanci oduševljeni Carrascom

Belgijski novinari imali su sijaset pitanja za novog selektora. I oni su pomalo u čudu zbog rješenja koja prefirira nekadašnji trener Vigana i Evertona. Posebno su bili začuđeni što je protiv Kipra promijenio formaciju i zaigrao s trojicom u zadnjoj liniji. Također, od Martineza očekuju da ispoštuje krilo Atletico Madrioda Yanicka Carrasca.

- On je u izuzetnoj formi, pokazao je visok nivo i odlučio utakmicu protiv Bayern Minhena. Radi se o dinamičnom, profilisanom krilu svjetske klase, ali ne razmišljam individualno. Igrao on, ili bilo ko drugi, potrebno je da radi za dobrobit kolektiva. Tu su 23 igrača i svi su bitan dio tima. Moramo biti kompetitivni, čvrsti... - kazao je Martinez dodavši da igrači polako usvajaju njegove ideje i sistem rada te da je očekivao da će to ići brzo jer se radi o vrlo pametnim fudbalerima.

- Nije to još na 100 posto nivou, svjestan sam da se radi o procesu i ova utakmica možda nam dolazi u nezgodno vrijeme. Da budem iskren pribojavam se da nešto ne krene u krivom smjeru, ali s druge strane svjestan sam da igrači dobro znaju šta treba da rade, poznaju svi svoju ulogu u timu i sposobni su prilagođavati na različite taktičke sisteme. Ipak, večeras neće biti važan sistem već isključivo performanse, zalaganje, borbenost, da budemo blizu protivniku i ne dopustimo mu mnogo prostora - riječi su Martineza.