DIJASPORA

Desničarska "Forza": Ne želimo džamiju u srcu našeg Zwanenburga

Otvorena kampanja protiv bošnjačke džamije u Holandiji

A. HUSEJNOVIĆ

7.10.2016

Holandska desničarska frakcija ''Forza!'' u Općinskom vijeću Haarlemmermeera od protekle sedmice vodi otvorenu kampanju protiv bošnjačke džamije u gradiću Zwanenburgu koju je Islamski kulturni centar ''Bosna i Hercegovina'' Amsterdam u julu mjesecu kupio za 205.000 eura.

Naslovnice u novinama

U kampanju se uključila i lokalna javnost preko društvenih medija. Vijest je uznemirila Bošnjake holandske prijestolnice pošto je uprava džemata pred Kurban bajram uvjeravala džematlije da su na vrijeme pribavili sve potrebne dozvole pa niko nije mogao ni pretpostaviti politizaciju džamije i naslovnice u novinama.

Prvo je temu o dolasku džamije u Zwanenburg načeo lokalni list ''Haarlems Dagblad'' a kada su je pročitali trojica vijećnika iz frakcije ''Forza!'', sljedbenika ubijenog populiste Pim Fortuyna, odmah su požurili izaći za govornicu.

Još oštrije i zapaljivije reakcije stigle su sa Facebook grupe ''Ti si Zwanenburgovac ako…''  nakon objave vijesti jednog člana grupe o ''čudno obučenim ljudima koji ulaze u objekat trgovinskog centra ''De Kom''''.

Prvo je vijećnik Van Dijk upoznao prisutne zastupnike Vijeća Haarlemmermeera o ''uznemirenosti stanovnika Zwanenburga'' zbog prodaje objekta bivše trgovine ''Hema'' IKC ''BiH'' Amsterdam za potrebe džamije a potom u vijećničkom pitanju Th.L.N.Weterings, predsjedavajućeg Vijeća pitao: '

'Zar može tamo tek tako doći prostorija za molitvu ili džamija? Kako to možemo spriječiti''?

U ime lokalne uprave odgovorio je Adam Elzakalai, općinski sekretar iz vladajućih liberala (VVD).

''Tačno je da je objekat kupio IKC ''Bosna i Hercegovina'' i njegova je namjena, kako je naznačeno, da ispunjava društvene potrebe: edukaciju, rad s djecom i aktivitete nakon škole, rad s članovima udruženja te aspekte na unapređenju zdravlja.

Na osnovu toga je predviđena i prostorija za molitvu'', pojasnio je Elzakalai.

Građevinska inspekcija

On je još dodao, da bi se sve stavilo u funkciju mora biti zatražena građevinska inspekcija a nje još uvijek nema od strane IKC ''BiH''. Ipak, općinski zvaničnik kao da je htio umiriti desničare dodavši kako ''nema govora o dolasku džamije u narednom periodu u Zwanenburg!''.

U IKC ''BiH'' s pažnjom prate razvoj događaja iako su zaokupljeni vlastitim brigama i planovima za rekonstrukciju unutrašnjosti objekta površine oko 200 m2.

''Mi imamo sve potrebne dozvole koje smo dobili pri kupovini prostora i ne očekujemo nikakve probleme'', kratko je za Dnevni avaz rekao Hakija Rešić, predsjednik IKC ''BiH'' Amsterdam.

harlam

''Haarlems Dagblad'':  Prate sva zbivanja oko džamije

Hakija je zajedno s Enverom Delićem, predsjednikom Odbora za kupovinu džamije, prije nekoliko dana ugostio novinare ''Haarlems Dagblad'', koji s primjetnom pažnjom prate sva zbivanja oko džamije.

Nimalo željni lošeg imidža i politizacije džamije, Rešić i Delić pokušali su u razgovoru s novinarima spustiti loptu dajući umirujuće izjave a i na fotografiji uz članak pozirali su širokog osmijeha ne bi li bili bolje prihvaćeni i tretirani u lokalnoj zajednici i medijima.

''Ovo neće biti džamija već mjesto okupljanja Bosanaca, članova našeg udruženja u sklopu kojeg je predviđen i prostor za molitvu za one koji to žele'', izjavili su predstavnici džemata Amsterdam za ''Haarlems Dagblad''.

Odmjerena izjava možda bar malo smanji nepotrebne napetosti u Zwanenburgu i Bošnjaci mirno privedu kraju rekonstrukciju objekta i svečano otvore džamiju koju su sanjali preko 20 godina.