BIH

Zabrinjavajuće: Umjesto u školama i od roditelja, djeca o seksu uče na internetu

Nakon vijesti o trudnoći djevojčice u Banjoj Luci

E. S.

6.10.2016

Problem maloljetničkih trudnoća, brakova i abortusa iz godine u godinu sve je izraženiji kako u našoj zemlji tako i u regionu. To potvrđuje i šokantan slučaj koji je proteklih dana potresao jednu od osnovnih škola u Banjoj Luci, gdje je zatrudnjela 13-godišnja učenica devetog razreda i trenutno je u sedmom mjesecu trudnoće. 

Piše: E. SKENDEROVIĆ

Ovu informaciju potvrdila nam je Sanja Maletić, službenica za informiranje u Centru za socijalni rad Banja Luka. No, zbog zaštite maloljetnika, nisu željeli iznositi više detalja. 

Psihičko zdravlje

Kako bi ovakvi slučajevi u budućnosti bili sve rjeđi, stručnjaci smatraju da je neophodno o seksualnom odgoju djecu učiti u školama. Na taj način, smatraju, mladi bi se adekvatnije informirali o stvarima koje sada uče najviše na internetu. 

Jasmina Dizdarević, klinički psiholog, ističe da djeca, umjesto u školama, o ovoj temi dobivaju pogrešne informacije od vršnjaka ili na internetu.

- S djecom se mora razgovarati, samo na taj način spriječio bi se veliki broj maloljetničkih trudnoća i pokazali bismo da vodimo računa da se mladi obrazuju i sačuvaju svoj mentalni sklop i psihičko zdravlje. U suprotnom, djevojčice dožive traumu abortusa u svojoj 14. godini, onda kada psihički nisu zrele da shvate ozbiljnost svega, a pogotovo ne toga da može da se desi da nakon komplikovanog abortusa više nikada ne postanu majke – govori Dizdarević.

jasmina-dizdarevic

Dizdarević: Obrazovati mlade

Veliki je problem, dodaje ona, i to što djeca o temi seksa vrlo malo ili nimalo ne razgovaraju s roditeljima, što je itekako pogrešno.

- Na adekvatan način trebamo se pozabaviti ovom problematikom, ako želimo sačuvati zdravlje naše djece. U suprotnom, imate u kući maloljetnicu koja je u drugom stanju, oca koji vrlo često ne može preuzeti ulogu odgovornog roditelja i dijete koje će biti dato negdje u dom ili na usvajanje – kazala je Dizdarević.

Pristup edukaciji

Iz Asocijacije XY poručili su da je edukacija o reproduktivnom zdravlju neophodna u obrazovnom sistemu BiH.

- Omogućiti mladima pristup edukaciji o reproduktivnom zdravlju znači pomoći im da razumiju promjene kroz koje prolaze i osnažiti ih da se s tim promjenama nose odlučno, sa samopouzdanjem – pojasnili su iz Asocijacije XY.

Malo znaju o posljedicama

- Kada bismo napravili anonimnu anketu o temi seksologije među djecom, vidjeli bismo da su pogrešno naučeni i malo znaju o posljedicama. Sve škole imaju socijalne radnike, psihologe, pedagoge, stručni tim i profesore koji su adekvatno obučeni da prenesu znanje na djecu – mišljenja je Dizdarević.