VIJESTI

Glasovi iz Srebrenice sa spornih izbornih mjesta bit će brojani u Sarajevu

Kako bi čitav proces bio završen transparentno

A. NUHANOVIĆ

6.10.2016

Hitna sjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH, na kojoj će biti razmatrana situacija nastala nakon lokalnih izbora u Srebrenici, održana je u Sarajevu.

14757485084744

CIK BiH je na današnjoj sjednici donijela oduku da izborni materijal sa svih biračkih mjesta iz Srebrenice koji dosada nisu obrađeni bude dostavljen u Glavni centar u Zetri kako bi čitav proces bio završen.

Nakon glasanja, pet članova CIK-a bila su "za", dok su dva bila "protiv" da se ponovo prebrojavaju glasovi sa pet glasačkih mjesta gdje su primijećene neregularnosti i to u Sarajevu. Njihovo obrazloženje bilo je da je Općinska izborna komisija ovaj proces trebala završiti u Srebrenici.

Materijal će prilikom dostave u Sarajevo biti transportovan pod policijskom pratnjom tako da će čitav proces biti transparentan.

14757485083673

Ovakav stav većina članova zauzela je jer su, kako su naveli, vezani rokovima, a evidentirano je da je Općinska izborna komisija u Srebrenici imala zastoj u radu.

Kako je rečeno, sav izborni materijal iz Srebrenice bit će dostavljen u subotu zajedno sa ostalim materijalom iz svih izbornih jedinica i prije toga se neće znati rezultati.