BIH

Duraković za "Avaz": Bugarski voz radio je na biračkim mjestima!

Ukazuje na izborne prevare

M. AŠČIĆ

5.10.2016

Ćamil Duraković, zajednički kandidat probosanskog bloka za načelnike Srebrenice na izborima održanim 2. oktobra, kazao je jučer za „Dnevni avaz“ da još nije završena priča u vezi s načelničkom pozicijom u ovoj općini sve dok Centralna izborna komisija (CIK) zvanično ne potvrdi rezultate.

Iako je njegov protukandidat Mladen Grujičić u vodstvu i već je proglasio pobjedu, Duraković sumnja na brojne nepravilnosti prilikom glasanja, ali i očekuje oko 3.300 glasova putem pošte i u odsustvu. 

Ozbiljni problemi

- Već je došlo do ozbiljnog problema na jednom biračkom mjestu, u Domu kulture u Srebrenici, gdje je nestalo nekoliko glasačkih listića, a što sve ukazuje na famozni bugarski voz. Sada CIK već treba na osnovu ovih ozbiljnih pritužbi ispitati šta i kako dalje. No, ja još čekam glasove putem pošte i u odsustvu – kaže Duraković.

Prema njegovim riječima, oko 1.700 osoba moglo je glasati u odsustvu, a 1.600 putem pošte, što je 3.300 dodatnih glasača. No, CIK je jučer nakon obrađenih 88,89 posto glasova saopćeno da Grujičić ima 3.957 glasova, a Duraković 1.645 glasova.

- Treba sačekati glasove putem pošte i u odustvu. Uglavnom su to naši glasači. Meni je samo nelogično, a evo sada se ta situacija malo smanjila, da je Grujičić imao 1.000 više glasova od svih srpskih stranaka. To je nemoguće – smatra Duraković.

Samo istina

Potvrdio nam je da će, kako stvari stoje, tražiti da se ponovo prebroje svi glasovi kako bi bila utvrđena istina.

- Volio bih da se to sve ponovo otvori i da se iz tih vreća izvade listići koje treba prebrojati i uskladiti s ovim što su birački odbori punili u obrascima. Bojim se da je bilo dosta inžinjeringa koji je usmjeravao na ovaj rezultat kakav je sada. Koristit ćemo sva pravna sredstva da rezultat bude što više legalan – kaže Duraković.