BIH

Je li to po svaku cijenu u Srebrenici mora da pobijedi Grujičić?

Hatidža Mehmedović za Avaz.ba

M. D.

5.10.2016

U Udruženju Majke Srebrenice vlada ogorčenost nakon što je jutros policija Republike Srpske upala u zgradu općine Srebrenica, gdje se čuvaju izborni materijali.

Podsjetimo, jutros su snage specijalne policije Republike Srpske ušle u zgradu općine Srebrenica, što je potvrđeno iz Centralne izborne komisije.

Ovakav potez policije manjeg bh. entiteta dodatno je podigao tenzije u Srebrenici, gdje se još uvijek ne znaju konačni izborni rezultati. Kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić ima određenu prednost nad kandidatom probosanskih stranaka Ćamilom Durakovićem.

Predsjednica udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović u izjavi za Avaz.ba oštro je osudila akciju policije Republike Srpske.

"Policija tog entiteta je počinila najveća zlodjela. Policija je bila direktan učesnik u genocidu i imaju krvave ruke do lakata. Ovo što danas rade je pokazatelj onoga što su radili devedesetih godina", kaže Mehmedović, pa nastavlja:

"Ne znam samo kako je međunarodna zajednica dopustila da Srebrenica, nakon svega, ostane poligon za političko potkusurivanje. Neka im je na čast! Dali su nas na klanje 90-tih, a danas nas muče. Neka ih je sram!".

Mehmedović se potom osvrnula i na mogućnost da načelnik Srebrenice postane Mladen Grujičić.

"Je li to po svaku cijenu u Srebrenici mora da pobijedi Grujičić? On, koji predstavlja one koji su nas zavili u crno? Tražimo da načelnik bude iz naroda koji je najgore prošao. Načelnik Srebrenice mora biti načelnik onim nišanima u Potočarima. Mi još uvijek čekamo glasove iz inostranstva i nadamo se da će naši ljudi pomoći da se ne desi najgore", dodala je Hatidža Mehmedović u razgovoru za Avaz.ba.