VIJESTI

"Avaz" u Srebrenici: Za Grujičića glasali i Srbi koji su u nedjelju bili u Kanadi (FOTO)

Neizvjesnost i strah kod povratnika Bošnjaka u gradu genocida

E. Sk./M. Mu.

4.10.2016

Prvi radni dan nove sedmice nakon neprospavane izborne noći u Srebrenici protekao je mirno. S vremena na vrijeme kroz grad su jučer u automobilima prolazili srpski radikali s trobojkama, a pojačano je bilo prisustvo policajaca na frekventnim mjestima. 

U nedjelju uvečer, zahvaljujući policiji, spriječen je sukob razularenih pristalica kandidata srpskih stranaka Mladena Grujičića, koji su slavili njegovu samoproglašenu pobjedu, i zabrinutih Bošnjaka, članova izbornog štaba bošnjačkog kandidata Ćamila Durakovića, koji su u nevjerici posmatrali sve ono što se događalo u njihovoj blizini. 

Fašističko orgijanje

- Opet smo se osjećali bespomoćno, kao 1995. godine. Zaista je bilo neugodno slušati njihove pokliče, provokatorske pjesme i, slobodno ću reći, fašističko orgijanje. Neka znaju da im Srebrenicu nećemo prepustiti skrštenih ruku i nećemo dozvoliti da lažima, prevarama i klasičnom krađom, Srebrenica pripadne njima. Imamo niz saznanja o zloupotrebama koje imaju elemente krivičnog djela, ali me najviše boli apstinencija bošnjačkog biračkog tijela, koje je u ovim sudbonosnim trenucima moralo položiti ispit zrelosti - kaže Zulfo Salihović, potpredsjednik Organizacije demobilisanih boraca Srebrenice.

srebrenica-plakati

Dan poslije izbora protekao mirno

Ako bi zaista na kraju bila i potvrđena pobjeda Mladena Grujičića, srpskog radikala, prema riječima Salihovića, to nikome u Srebrenici neće donijeti dobro. Ni Srbima, a pogotovo ne Bošnjacima. 

- Za Grujičića su glasali i Srbi koji su u nedjelju bili u Kanadi. Oni su ostavili lične karte svojim srodnicima, koji su glasali na biralištima s većinskim srpskim stanovništvom. Takva krađa, takav izborni inžinjering, ne smije proći i mi ćemo se boriti svim raspoloživim pravim sredstvima - kaže Salihović.

Isključena struja

Pristalice Mladena Grujičića, koje su u ulicu Srebreničkog odreda pristizale iz susjednih općina, slavile su pobjedu iako brojanje glasova nije bilo gotovo. Ubrzo nakon objavljenih preliminarnih rezultata izbora, bošnjačkim povratnicima u naselju Vidikovac, gdje živi i Ćamil Duraković s porodicom, isključena je električna energija. 

- Žele nam pokazati mišiće, odnosno nagovijestiti da će oni biti naši gospodari naredne četiri godine. Naše naselje bilo je bez električne rasvjete, ali je zato susjedna Soloćuša sijala kao Las Vegas - kaže Salihović.

zulfo-salihovic-u-srebrenici

Salihović: Žele nam pokazati mišiće

Besana noć majke Hatidže

U naselju Vidikovac posjetili smo i Hatidžu Mehmedović, hrabru srebreničku majku, kojoj su “idoli” Mladena Grujičića u genocidu pobili kompletnu familiju. Nakon što je klanjala podne-namaz, počastila nas je baklavom, a potom ispričala da je iza nje besana noć.

hatidza-mehmedovic-nakon-izbora

Mehmedović: Zašto se dozvolio dolazak iz Srbije

- Kada sam vidjela njihovo urlanje, nisam mogla zaspati. Meni, iskrena da budem, nije potreban načelnik. Načelnik je potreban mojoj djeci (plač) i svim šehidima u potočarskoj dolini. Ne mogu razumjeti da je Srebrenica i dalje moneta za političko potkusurivanje. Ne mogu vjerovati da se dozvolilo glasanje osobama iz Srbije, koje dođu samo na dan izbora, dok se nama iz BiH osporava glasačko pravo - kaže Mehmedović. 

Veliki broj pritužbi

Nermin Alivuković, predsjednik Općinske izborne komisije (OIK), kaže da su zaprimili veliki broj pritužbi s birališta, o kojima će se vrlo brzo očitovati. 

nermin-alivukovic

Alivuković: Borba za svaki glas

- Još nismo u mogućnosti da proglasimo pobjednika. Podsjetimo da su 2012. godine konačni rezultati objavljeni 12. decembra. I ove godine odlučivat će glasovi u odsustvu i oni koji će doći putem pošte. Faktički, kandidati će se boriti za svaki glas - izjavio je jučer Alivuković.