VIJESTI

"Durakovićeve šanse u Srebrenici su veće"

Sadik Ahmetović za "Avaz"

Autor:M. Aš.

4.10.2016

Sadik Ahmetović, državni poslanik SDA i član Izvršnog odbora ove stranke u Srebrenici, rekao je jučer za „Dnevni avaz“, komentirajući utrku za načelnika ove općine, da su otkrivene nepravilnosti u zapisnicima u odnosu na stvarni broj ljudi koji su glasali na izborima i da sada općinska izborna komisija barata pravim brojkama.

Birački spisak

- Zahvaljujući tome, sadašnja pozicija Ćamila Durakovića znatno je bolja kada je u pitanju šansa za izbor za načelnika općine. Nadam se da su naši prijavljeni glasači iz dijaspore dobili na vrijeme glasačke listiće i da su na vrijeme vraćeni u BiH. Od toga zavisi naša pobjeda u Srebrenici. Ja sam uvjeren da su odgovorni i ako se desi veliki procent prijavljenih glasova iz Srebrenice, naša pobjeda onda je i izvjesnija - rekao nam je Ahmetović.

camil-durakovic-srebrenica-02-ss

Duraković: Čekaju se glasovi iz dijaspore 

Općinska izborna komisija u Srebrenici jučer je objavila preliminarne rezultate lokalnih izbora za načelnika ove općine, koji se znatno razlikuju od preksinoćnjih prema kojima zajednički kandidat srpskih stranaka, odnosno koalicije "Zajedno za Srebrenicu" Mladen Grujičić, ima čak 1.003 glasa manje.

Ova komisija 2. oktobra je objavila da je na izbore u ovoj općini izašao 6.551 birač ili 62,63 posto onih koji su na redovnom biračkom spisku i da je Grujičić dobio 4.351 glas, a bošnjački kandidat Ćamil Duraković 1.910 glasova.

No, jučer su na oglasnoj tabli Općine izloženi preliminarni rezultati prema kojima je na izbore izašlo 5.558 birača ili oko 1.000 manje, a da je za načelnika bilo 4.906 važećih listića i da je Grujičić dobio 3.348 glasova ili 1.003 glasa manje nego što je preksinoć saopćeno, a Duraković 1.558 glasova ili 352 glasa manje nego prema sinoćnjim podacima.

Netačni podaci

Time je razlika u broju osvojenih glasova između Grujičića i Durakovića smanjena sa preksinoćnjih 2.441 na 1.790, objavljeno je.

Predsjednik Općinske izborne komisije Nermin Alivuković izjavio je da je do ove razlike došlo zbog grešaka biračkih odbora koji nisu pravilno popunili obrasce, a zbog hitnosti mnogi su dostavili netačne podatke o izlaznosti i broju glasova. On tvrdi i da je OIK ustanovio da je oko 1.000 birača manje glasalo i da nisu tačni dostavljeni podaci o broju glasova za načelničke kandidate.