BIH

Orgijanje u Srebrenici trajalo do kasno u noć

Slavila se izborna pobjeda

S. Sm.

3.10.2016

Nakon što je jučer iza 19 sati srpski kandidat za načelnika Općine Srebrenica Mladen Grujičić na osnovu nezvaničnih rezultata, proglasio svoju pobjedu, sat prije ponoći ispred kafića Venera, u ulici Srebreničkog odreda, preko puta općinske zgrade, okupila se veća grupa pristalica Grujičića. 

Njima su se pridružili i Srbi, koji su cijeli dan u nekadašnjoj pivnici pijančili u isčekivanju izbornih rezulata.

Mašući zastavama u i ispred kafića, uzvikovali su "Ovo je Srbija" i "ovo je pobjeda", a za to vrijeme iz ovog restorana treštala je muzika.

Samo tridesetak metara od mjesta orgijanja, nalazio se izborni štab Ćamila Durakovića.

Veliki broj Bošnjaka je izašao iz prostorija u strahu posmatrali zbivanje. Među njima je bilo oko tridesetak specijalaca, koji nisu imali dugo naoružanje i sve to mirno posmatrali.

Iako je u Srebrenici vikendom policijski čas do 24 sata, orgijanje je trajalo do dva sata ujutro, kada je veliki broj pristalica Mladena Grujičića automobilima otišla prema Bratuncu. 

Za to vrijeme ulica Srebreničkog odreda bila je blokirana, tako da Bošnjaci nisu mogli otići kućama, dok se situacija nije smirila.

Prema podacima Durakovićevog štaba drugih incidenata osim pjesama i navedenih poklika nije bilo, a oni koji su mogli izađi napustili su Durakovićev štab. 

Pojačane policijske snage dežurale su do ranog jutra.