VIJESTI

Zavod za forenzičku psihijatriju počinje s radom: Prijem 154 pacijenta od 1. novembra

SOKOLAC Stvoreni uslovi za rad

B. TURKOVIĆ

1.10.2016

Stvoreni su svi potrebni uslovi  da Zavod za forenzičku psihijatriju – Sokolac,  od 1. novembra primi prve psihički oboljele zatvorenike, koji su počinili najteža krivična dijela, potvrdila nam je Marina Bakić, glasnoovornica Ministarstva pravde BiH.

Stavljanje u funkciju forenzičke psihijatrije na Sokocu od ogromne je važnosti za sistem izvršenja krivičnih sankcija BiH, jer se osobe kojima je neophodna stručna, medicinska pomoć, godinama nalaze u neadekvatnom smještaju u KP zavodima ili drugim ustanovama.

Stanje neuračunjljivosti

- Trenutno imamo 154 forenzička pacijenta. Riječ je o osobama koje su krivična djela počinila u stanju smanjene uračunljivosti, pod uticajem opijata itd., a kojima će na ovaj način biti omogućen adekvatan program liječenja – objasnila je Bakić.

marina-bakic-2016

Bakić: Mjere sigurnosti

Kompletan objekt je rekonstruisan u skladu sa najvišim evropskim standardima koji se tiču sigurnosti, humanosti i zaštite ljudskih prava osoba koje će boraviti u toj ustanovi. Najveći broj zaposlenih činit će medicinsko osoblje, prije svega, psihijatri i psiholozi.

Prvi sastanak

- Na Sokocu je održan i prvi sastanak budućeg osoblja Zavoda, gdje su ih predstavnici Ministarstva pravde BiH upoznali sa relevantnim pravilnicima i načinu ostvarivanja svih potrebnih mjera sigurnosti – dodala je ona.

Forenzička psihijatrija je u sistemu zdravstvenih ustanova Republike Srpske, ali će služiti svim zatvorenicima iz BiH kojima je ova vrsta zdravstvenog zbrinjavanja neophodna.  U izgradnju ovog Zavoda, Vlada Švicarske je posredstvom Ministarstva pravde BiH, uložila  više od tri miliona eura. Projekat je napravljen tako da bude samoodrživ, odnosno da za svakog korisnika dnevni iznos od 35 eura, troškove snosi onaj ko ga uputi u tu ustanovu.

Ispunjenje obaveze iz Strazbura

Radom ove ustanove bit će ispunjene i obaveze iz odluke Suda u Strazburu da se omogući adekvatan tretman osobama koje su krivična djela počinile u stanju smanjene uračunljivosti. Bosna i Hercegovina je izvršila sve preuzete međunarodne obaveze iz oblasti mjera sigurnosti i psihijatrijskog liječenja.