GLOBUS

Sukob Amerike i Rusije kulminira: Kremlj upozorio na strašne posljedice, poremećaji će biti tektonski

Strah od vakuma koji bi ispunili teroristi

Redakcija

1.10.2016

Promjena režima u Siriji stvorio bi vakuum koji bi brzo ispunili teroristi svih vrsta, stav je Rusije

Ruske novinske agencije prenose riječi glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove koja je kazala da će moguća američka intervencija protiv sirijske vojske, koju se najavljuje kao mogući odgovor na rusko i Asadovo bombardiranje pobunjenika u Alepu, "dovesti do strašnih, tektonskih posljedica ne samo na teritoriju ove zemlje, već također u cijeloj regiji".

Promjena režima u Siriji, kazala je pritom, stvorila bi vakuum koji bi "brzo ispunili teroristi svih vrsta".

Napetosti u odnosima SAD-a i Rusije zbog Sirije eskalirale su nakon propasti primirja prošlog mjeseca, pri čemu su se velesile međusobno krivile za neuspjeh primirja.

Snage sirijske vojske uz podršku ruskih vojnih aviona izvršile su veliki udar na dijelove sjevernog grada Alepa pod kontrolom pobunjenika.

Prema najnovijim informacijama, u subotu je bombama napalma i fosfornim bombama pogođen stari dio Alepa, a bačve pune bombi bacane su na bolnicu koju drži Sirijsko-američko medicinsko društvo. Žrtve se broje u desecima.

Ranije je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov optužio Amerikance da štite džihadiste, ponajprije grupu koja je donedavno bila poznata kao Fronta al-Nusra, no u State Departmentu su njegovu optužbu ocijenili apsurdnom.