SARAJEVO

Šokantno: Strah u OŠ "Hrasno", neki đaci na nastavu dolaze naoružani (FOTO)

Na vratima škole obavijest o zabrani nošenja oružja

A. TABAK

1.10.2016

Šokantna obavijest o zabrani nošenja hladnog oružja na nastavu, koja je postavljena na ulaznim vratima Osnovne škole „Hrasno“, dočekala je prije nekoliko dana učenike ove škole. Budući da ne znaju o čemu se radi, obavijest je izazvala veliku paniku i zabrinutost kod roditelja, ali i djece. Uprava škole, s direktorom Sejdom Mirvićem na čelu, obavijest je postavila zbog reakcije nekih roditelja kojima su djeca u povjerenju kazala da pojedini učenici na nastavu donose neku vrstu hladnog oružja.

vrata-skola

Obavijest na vratima

Pojačana dežurstva

Naša ekipa posjetila je jučer ovu školu, gdje nam je pedagoginja Alma Alajbegović to i potvrdila, dodavši da to dijete nije željelo imenovati učenike koji nose oružje da ne bi bili obilježeni i sankcionirani. 

- Zato je Uprava odlučila odmah reagirati te su uvedene rigorozne kontrole đačkih torbi u prisustvu roditelja. U obavijesti stoji da će učenici koji budu posjedovali neprimjerene predmete biti kažnjeni, a o svemu će biti obaviještena i policija - rekla je Alajbegović.

alma-alajbegovic

Alajbegović: Nije bilo incidenata

Ona je istakla da u školi nije bilo nikakvih incidenata, ali da su iz predostrožnosti ove godine pojačana dežurstva nastavnika. 

- Također, gledamo da dežurstva učenika budu što kvalitetnija, da se zna ulaz i izlaz osoba koje dolaze u školu i da tu nema nepoznatih osoba. Učenicima i roditeljima skrenuli smo pažnju da u vrijeme malih i velikih odmora nema napuštanja školskog dvorišta. Čak su se i roditelji pojedinih učenika ponudili da pomognu školi ukoliko treba pojačati videonadzor - dodala je Ajalbegović.

Merima Kovačić, majka jednog učenika, koju smo zatekli jučer ispred škole, rekla je da bi, osim postavljanja obavještenja, trebalo pronaći i drugi način da bi roditelji starijih učenika bili upoznati s ovim problemom.

merima-kovacic

Kovačić: Saradnja roditelja

Rješavati problem

- Većina tih roditelja ne dolazi pred školu po djecu. Da bi se problem počeo rješavati i da bi se konačno iskorijenio, bitna je saradnja roditelja, a mora se provjeriti i koja su to djeca koja nose takve stvari - kazala je Kovačić. 
 
Muhamed Mulabdić, koji je jučer dolazio po unuka, smatra da je potrebno stalno pretresati torbe i pojačati kontrolu nad učenicima. 

- To je ogroman problem, ne samo roditelja već kompletnog društva. Nije uredu da pojedinci donose predmete koji nisu za školu i da stalno strepimo za sigurnost naše djece - istakao je Mulabdić.

muhamed-mulabdic

Mulabdić: Sigurnost djece

Najkritičniji osmi razredi

amra-cvetkovic-hrkac

Cvetković-Hrkač: Odgovorni za sigurnost

Profesorica historije u OŠ „Hrasno“ Amra Cvetković-Hrkač istakla je da je dužnost nastavnika spriječiti svaku vrstu negativnosti koja se može pojaviti u školskom dvorištu i školi. 

- Mi smo ti koji smo prvi odgovorni za sigurnost djece. Ako primijetimo nešto što nije dobro, onda pozovemo policiju. Djeca su ranijih godina bila puno gora. Inače, u školi nekad vlada mirniji i stabilniji period, dok se nekad nasilje pojača. Najkritičniji su osmi razredi, kao i kraj sedmih, dok su deveti bolji - kazala je Cvetković-Hrkač.