GLOBUS

Sjeverna Koreja tvrdi da je njen astronaut sletio na Sunce?!

Propaganda bez granica

Avaz.ba

1.10.2016

Državna agencija sjeverne Koreje objavila je prije 3 dana da su postali prva zemlja u svijetu koja je uspjela nemoguće – da pošalje čovjeka na Sunce!

Ovo je svakako veća vijest od one da je pronađena tekuća voda na Marsu, iako na Marsu temperatura nikada ne raste iznad -30 stupnjeva celzijusa.
 
Sunce je jedina zvijezda našeg Sunčevog sustava. Ona je masivna (više od 100 puta veća od Zemlje) kugla termonuklearne fuzije koji daje svjetlost našem planetu, i ona na kojoj je gotovo 10.000 stepeni celzijusa.

Kako navodi agencija, astronaut Hung Li Gong je oko 3 sata ujutro sletio na Sunce u posebno dizajniranoj raketi. Hung, koji je putovao sam, do odredišta stigao je za neka 4 sata.

“Posebno smo oduševljeni što možemo objaviti da smo uspješno poslali čovjeka na Sunce”, rekao je u programu uživo za središnje vijesti predstavnik sjevernokorejske svemirske agencije i naglasio:


 

“Sjeverna Koreja je pobijedila sve ostale zemlje uspješnom misijom slijetanja na Sunce. Hung Li Gong je heroj nacije i zaslužuje herojsku dobrodošlicu kad se vrati kući”.

Dalje se objašnjava da je mladi astronaut morao putovati noću kako bi izbjegao veliko sunčevo zračenje.

"Tokom boravka na Suncu, Hung Li Gong sakupio je uzorke Sunca koje će donijeti svom velikom vođi kao poklon", javlja državna televizija.

Misija koja je trajala 18 sati već je nazvana “najvećim ljudskim uspjehom našeg vremena” od strane Sjeverno Korejske centralne novinske agencije.

Specijalno obučeni astronaut bi trebao da se vrati na Zemlju oko 21 sat večeras, gdje će ga dočekati vrhovni vođa Kim Jong-Un. On će također donijeti uzorke sa sunčeve površine, koje je ponio kao suvenir.

Ovim poduhvatom se može slobodno reći da je Sjeverna Koreja preuzela vodstvo u utrci u osvajanju svemira, i mislimo da će se NASA i Amerika zapitati kako je moguće da je Sjevarna Koreja u tako malo vremena postigla tako puno", navodi se u izvještaju državnih medija.