KULTURA

Japanska bubnjarska senzacija "Ondekoza" oduševila sarajevsku publiku

U vorani Bosanskog kulturnog centra

Fena

1.10.2016

Koncert svjetski poznatog japanskog bubnjarskog benda Ondekoza održan je večeras u dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu.

U organizaciji Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini i kompanije Japan Tobacco International, koncert je održan u okviru evropske turneje “Zemlja upoznaje karavan“ kojom se obilježava 50. godišnjica grupe i koja je počela 2015. godine u mjestu Saitama u Japanu te se nastavlja u ostalim državama, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju.

Naglašavajući da je povod koncerta 20 godina diplomatskih odnosa između Japana i Bosne i Hercegovine, Kazuya Ogawa, ambasador Japana u BiH, istakao je da večerašnji koncert najvažniji kulturnidogađaj Ambasade Japana u BiH u ovoj godini.

- U Japanu imamo na hiljade grupa koje sviraju na tradicionalnim japanskim taiko bubnjevima, no Ondekoza je uistinu najbolja. Članovi Ondekoze smatraju da su trčanje, sviranje bubnjeva i ples jedno, i ovu životnu filozofiju demonstriraju na svojim koncertima. Uživajmo večeras, slavimo život, prijateljstvo i muziku i neka naše dvije zemlje i narodi uvijek ostanu dobri prijatelji - rekao je u svom obraćanju publici ambasador Ogawa.

Sandra Kassalo-Fazlić, direktorica JTI za Bosnu i Hercegovinu, lazala je da je ova kompanija ponosna na svoje japanske korijene i sretna kada može približiti japansku kulturu bh. građanima.

 -Ovim izuzetno inspirirajućim koncertom Ondekoze u BKC - u na idealan način smo obilježili 20 godina diplomatskih odnosa između Japana i naše zemlje - kazala je Kassalo - Fazlić.

Bend Ondekoza 1969. godine u Japanu osnovao je Den Tagayasu (1931-2001) i pioniri su izvedbi na taikobubnjevima. Svojim izvedbama oplemenili su glasovite svjetske muzičke dvorane poput Carnegie Halla iliLincoln centra u New Yorku ili Le Palais des Congres u Parizu. Osim posebnosti u svojoj muzičkoj izvedbi,članovi benda su posebni i po načinu života i svojoj filozofiji. Oni trče i bubnjaju u isti glas, oni pričajupriču o životnoj snazi. 

Svoj međunarodni debi imali su 1975. godine neposredno nakon Bostonskogmaratona koji su zajedno istrčali te odmah na pozornici upriličili izvedbu na svom “taiko“ bubnju teškom 350 kilograma. Godine 1998. istrčali su 12.500 kilometara na turneji po Kini, održavši paralelno koncerte udesetinama kineskih gradova.

Od 2000. godine grupa je bila na turnejama u Japanu, širom Azije i Evrope,uključujući Tajvan, Tursku, Brazil, Italiju, Saudijsku Arabiju Švicarsku, Njemačku i mnoge druge države.

Grupa nastavlja sa međunarodnim turnejama, a njihovo putova.je traje i danas dok trče i sviraju bubnjeveširom svijeta.