VIJESTI

Nacionalizam i podjele ne stavljaju hranu na sto

Visoki predstavnik pisao za "Avaz"

V. Inzko

30.9.2016

(Autor teksta je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin INZKO)

U nedjelju će građani u cijeloj Bosni i Hercegovini glasati na općinskim izborima i odlučivati o tome koga žele da vodi njihovu općinu u sljedeće četiri godine. To je velika odgovornost, jer će utjecati na svakodnevne živote. Ovi izbori su važni. Oni pružaju priliku građanima da razmisle o trenutnom općinskom vodstvu i njihovim protukandidatima za tu funkciju. 

Ključne potrebe

Birači trebaju donijeti odluku na osnovu toga ko može zadovoljiti njihove potrebe kada je riječ o pitanjima koja su im najvažnija, bilo da je riječ o dječijim igralištima, uličnoj rasvjeti, odvozu smeća ili bilo čemu drugom. Moj izbor kao birača na općinskim izborima uvijek su bili vrijedni, pragmatični političari i političke stranke koje razumiju da trebamo živjeti u vremenu saradnje i integracije, a ne izolacije. 

To je posebno važno u Bosni i Hercegovini, pogotovo u multietničkim, povratničkim sredinama. Bošnjaci, Hrvati, Srbi i ostali imaju dugu historiju zajedničkog razumijevanja, solidarnosti i saradnje. Svima je bilo bolje kada su radili zajedno. Nacionalizam i podjele ne stavljaju hranu na sto. 

Izbori koji se održavaju ove nedjelje odnose se na praktičnu politiku. Izbornim rezultatima mijenja se situacija, a to znači da izlazak na izbore i glasanje također nešto mijenjaju. Ako građani na općinskom nivou izaberu lidere koji su u stanju da identificiraju generalne oblasti i teme koje zanimaju njihovo izborno tijelo te ponude realna rješenja za uobičajene probleme, to će pokazati da su promjene nabolje moguće u ovoj zemlji i da promjene počinju od baze prema višim nivoima. 

Općine bez korupcije

Ako ste bili iskreno zadovoljni kako su neki kandidati rješavali vaše konkretne komunalne i lokalne probleme i potrebe, koji su vašu općinu napravili ljepšom, boljom i sigurnijom, općinom za djecu i starije generacije, općinom bez korupcije, onda glasajte opet za njih.
 
Ako nije tako, temeljno razmislite o alternativama. Na taj način, razmišljate konkretno o svojoj budućnosti. A ta je budućnost vaša najvažnija briga, vaše najvažnije pitanje!

Apeliram na građane BiH da u nedjelju izađu na izbore i glasaju! Direktno i pozitivno utječite na situaciju u svojoj lokalnoj zajednici i u svojoj zemlji. Izbore će u nedjelju pratiti i 3.000 građana u svojstvu nestranačkih posmatrača. Iskoristio bih ovu priliku da pozovem političke subjekte da s njima aktivno sarađuju.  

Mostarci uskraćeni

Nažalost, nemaju svi građani pravo glasa na ovim izborima. Građanima Mostara još je jednom uskraćeno pravo da izaberu ko će biti na vlasti u njihovom gradu. To je sramotno, a građani zaslužuju bolje. Bez obzira na to koliko bi neki političari željeli kriviti međunarodnu zajednicu, jasno je da za ovu situaciju odgovornost snose vodeće političke stranke u Mostaru. One moraju što prije pronaći rješenje, kako bi Mostarci mogli iskoristiti svoja demokratska prava.