VIJESTI

Avaz saznaje: Ko je omogućio službenicima da dobiju milionske tužbe?

Tužilaštvo KS obaviješteno o štetnim ugovorima

A. DUČIĆ

30.9.2016

Tužilaštvo Kantona Sarajevo trebalo bi se uključiti u istragu o sklapanju štetnih sporazuma za utvrđivanje osnovice za obračun plaća za područje Federacije u prošlosti, a koji su doveli do milijardu i po KM pravomoćno presuđenih iznosa u korist državnih službenika na području kantona te FBiH, navode za naš list izvori u Vladi FBiH.

Osnovica plaće

Zvaničnu potvrdu ove informacije u Tužilaštvu KS do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo uspjeli dobiti, ali smo nezvanično saznali da se provjeravaju navodi o aktima štetno sklopljenim po državu. Tačnije, riječ je o sporazumima o utvrđivanju osnovice plaće potpisanim 2010. i 2012. godine.

Kako nam je preneseno, prema jednoj od odredaba sačinjenoj upravo za vrijeme Vlade Nermina Nikšića, praktično je otvoren prostor za masovne tužbe službenika. To posebno potvrđuje i Ugovor o vansudskoj nagodbi za izvršenja finansijskih potraživanja koja su dosuđena pravosnažnom sudskom odlukom službenicima i namještenicima, a koji su 15. oktobra 2012. godine potpisali Nikšić, zatim Salih Kruščica, predsjednik Sindikata državnih službenika i advokat Sindikata Hakija Kurtović.

- Nastala je industrija unutar državnog aparata koja je usmjerena ka uništavanju budžeta. Problem u svemu ovome je što se ovo retroaktivno, naravno, ne može zaustaviti. Ali, zato su ispregovarani granski ugovori koji više ne dopuštaju prostora za takvo nešto - rekao nam je naš izvor.

Gubitak na sudovima

On ističe da je samo u ZDK presuđeno oko 180 miliona KM u korist državnih službenika, a na štetu države, koju niko u ovim postupcima ne brani.

sporazum

Faksimil sporazuma iz 2012. 

Kako smo nedavno objavili, izvršne sudske presude i vansudske nagodbe u proteklom periodu odnijele su čak 45,2 miliona KM samo u institucijama FBiH. Kako smo otkrili, uposlenici iz čak 51 institucije tužili su državu i dobili na sudovima.

Novih 150 miliona KM terete budžet!

Najnoviji izračuni Vlade FBiH govore o dodatnih 150 miliona KM, koliko je budžet FBiH opterećen posljednjim valom tužbi državnih službenika.

- Trenutno se užurbano radi na rješenjima koja će ići u Parlament FBiH, da se enormni presuđeni iznosi pretvore u unutrašnji dug, koji bi trebao biti isplaćivan u narednim decenijama - kazao nam je naš sagovornik.