SPORT

Šok u bokserskom svijetu: Tyson Fury pozitivan na kokain, oduzet će mu se osvojeni naslovi

Savladao Klička u novembru prošle godine

(Al. Ti.)

30.9.2016

Tyson Fury, svjetski prvak teškaške bokserske kategorije po verzijama WBA, WBO i magazinu Ring, bio je pozitivan na dopinškom testu koji je pokazao da je 28-godišnji Britanac uzeo kokain.

Pozivajući se na ESPN piše to Yahoo Sport, podsjećajući da se Fury povukao iz revanša protiv Vladimira Klička koji je bio zakazan za 29. oktobar. Kao razlog otkazivanju borbe protiv boksera kojem je prekinuo niz nepobjedivosti dug jedanaest godina navodila se ‘medicinska nesposobnost’, no valja podsjetiti da je u pitanju bio pomaknuti datum uzvratne borbe koja se trebala dogoditi u julu.

Čini se da se iza spomenute fraze krije pad na testiranju koje je provela VADA (Voluntary Anti-Doping Association) i to 22. ovog mjeseca uzimanjem slučajnog uzorka mokraće svjetskog prvaka. ‘Nespremnim’ je proglašen dan poslije toga.

“Rezultati VADA-inog testiranja na preparate koji bi poboljšali njegovu izvedbu još nisu gotovi, ali vjerovatni pozitivni test na kokain rezultirat će oduzimanjem pojasa svjetskog prvaka”, navodi izvor.

Fury je u novembru prošle godine u Düsseldorfu pobijedio Klička i osvojio naslove po verzijama WBA, IBF, WBO i IBO. Nekoliko sedmica kasnije mu je oduzet IBF-ov pojas jer nije želio braniti naslov protiv obaveznog izazivača Vjačeslava Glazkova. U međuvremenu je taj pojas završio kod britanskog boksera Anthonyja Joshue koji se silno želi boriti protiv Klička. I Ukrajinac je navodno pristao ući u ring 29. oktobar protiv Joshue, ali od toga ipak neće biti ništa.